Mart u Gradskom – Premijera i teatarski praznici

Gradsko pozorište u martu 2019. će se, pored redovnih repertoarskih aktivnosti, tradicionalno priključiti i obilježavanju važnih internacionalnih teatarskih datuma. Gradsko pozorište će proslaviti Svjetski dan pozorišta za đecu i mlade (20. mart), Svjetski dan lutkarstva (21. mart) i Svjetski dan pozorišta (27. mart). U čast ovih za teatarsku umjetnost značajnih praznika od 20. do 27. marta biće organizovano niz izvođenja, pod sloganom „Mart za teatar!“. Takođe,  mart će proteći u znaku praizvedbe komada „Kozocid“ Vide Ognjenović, koja potpisuje i režiju ove predstave namijenjene Večernjoj sceni.

Martovski repertoar otvoriće u četvrtak 7. marta u sali Dodest, u 10 sati, naslov sa Dramske scene za đecu Ah, šta sve mora jadno dijete” (4+) u dramatizaciji i režiji Miroslave Mime Janković. Ovo izvođenje već je rasprodato.  Na repertoaru 10. marta naći će se lutkarski projekat „Čarobni kamen“ (3+) u dramatizaciji i režiji Davora Dragojevića. Predstava će biti igrana tačno u podne u sali Dodest.

„Kozocid“, autorski projekat ugledne rediteljke i spisateljice Vide Ognjenović premijerno će biti izveden 15. marta, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Osnovna ideja teksta je da pokaže da svaka ideologija koja se odvoji od čovjeka i postane sama sebi i sredstvo i cilj, propada upravo na humanoj razini čiju kreativnost nastoji da ukroti. Autorka je za polaziše drame uzela događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Stručnjaci su tada procijenili da bi u planinskim krajevima zemlje (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) trebalo razvijati drvnu industriju. Da bi se za to stvorili uslovi, morale su se istrijebiti koze jer su, prema njihovim proračunima, nanosile veliku štetu obnavljanju šuma. U siromašnim seoskim domaćinstvima gdje su koze bile važan izvor prihoda, to je odjeknulo kao kazneni pohod i nastala je velika pometnja…

Igraju: Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Goran Slavić, Pavle Ilić, Dejan Đonović, Mladen Nelević, Miloš Pejović, Željko Caja Radunović, Danilo Čelebić, Simo Trebješanin, Omar Bajramspahić, Stevan Radusinović, Branka Femić, Maja Šarenac, Ivana Mrvaljević, Dubravka Drakić, Jelena Simić, Katarina Krek, Dragan Račić i Pavle Popović. Pored Vide Ognjenović, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripković, scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinja Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić, asistent reditelja Zoran Rakočević, saradnica scenografa Vladislava Munić Cunnington i asistentkinja kostimografkinje Isidora Ceković. Prva repriza predstave „Kozocid“ zakazana je za 16. mart, takođe, u Velikoj sali KIC-a od 20 časova.

Nakon toga, pred publikom u Dodestu 18. marta, u 20 sati, ansambl Gradskog pozorišta izvešće hit komad sa Večernje scene „Lažljivci” u režiji Marka Manojlovića.

Gradsko pozorište kao jedina teatarska kuća u Crnoj Gori koja njeguje žanrovski raznovrsnu produkciju na tri scene- Dramskoj sceni za đecu, Lutkarskoj i Večernjoj, jednu sedmicu u martu tradicionalno posvećuje značajnim datumima za pozorišno stvaralaštvo koji se svake godine proslavljaju širom svijeta. To su, Svjetski dan pozorišta za đecu i mlade, Svjetski dan lutkarstva i Svjetski dan pozorišta. Tim povodom od 20. do 27. marta, u okviru akcije „Mart za teatar!“ cijenjena publika biće u prilici da vidi devet predstava sa repertoara Gradskog pozorišta, i to sa popustom na ulaznice koji će iznositi 50 odsto. Ove godine posebno je akcentovano lutkarstvo, koje se kao važan segment pozorišne umjetnosti u Crnoj Gori još nedovoljno istražuje, u težnji da se dodatno ukaže na značaj lutkarske scene koja, između ostalog, ima i neprocjenjivu ulogu u upoznavanju najmlađih sa svijetom teatra.

Sedmicu u slavu teatra otvoriće 20. marta, na Svjetski dan pozorišta za đecu i mlade, „Mali pirat“ u režiji Milana Karadžića. Predstava će biti igrana u 12 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Narednog dana, Svjetski dan lutkarstva – 21. mart biće proslavljen sa čak tri predstave koje će ansambl Gradskog igrati pred podgoričkim mališanima. U sali Dodest, u 10 sati, biće izveden komad „Prodavnica igračaka” (6+) u režiji Jaroslava Antonjuka, potom u Velikoj sali KIC-a od 12 časova„Igra s lutkama” (3+) Ljubomira Ralčeva i u 14 sati u Dodestu „Čarobni kamen” (3+) Davora Dragojevića.

Predstava sa Dramske scena za đecu „Ah, šta sve mora jadno dijete” (4+) Miroslave Mime Janković biće na repertoaru 22. marta, u 10 sati, u sali Dodest. Sljedećeg dana, u terminu u podne u Velikoj sali KIC-a  „Budo Tomović“ igraće „Ljepotica i zvijer” (4+) za koju po tekstu Igora Bojovića režiju potpisuje Teatar mladih. Neđelja, 24. mart, u sali Dodest od 12 sati, rezervisana je za „Ružno pače” (6+) u režiji Jaroslava Antonjuka. Dan kasnije, takođe u Dodestu, u 20h, biće izveden hit naslov sa Večernje scene,Slasti slave”, u režiji Stefana Sablića. Akcija „Mart za teatar!“ završava  27. marta obilježavanjem Svjetskog dana pozorišta, a tim povodom u 20 sati na sceni Dodesta ansambl Gradskog izvešće predstavu „Pepeljugino maslo” koju je po tekstu Tene Štivičić režirala Alisa Stojanović.

Mjesec mart Gradsko pozorište završava gostovanjem naslova sa Dramske scene za đecu „Ivo Vizin-kapetan od snova” (12+) u režiji Zorana Rakočevića pred kotorskim mališanima. Predstava će biti igrana 29. marta u 19 sati u sali Kulturnog centra „Nikola Đurković”.

Ulaznice za predstave sa martovskog repertoara već su u prodaji, a mogu se rezervisati na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ ili pozivom na broj telefona: 020/ 664-237.

O repertoaru i novostima iz Gradskog pozorišta možete se informisati na oficijelnom sajtu www.pgpozoriste.me, a na facebook stranici https://www.facebook.com/GradskoPozoristePodgorica možete ostaviti vašu mail adresu kako biste bili blagovremeno obaviješteni o svim dešavanjima u Gradskom pozorištu.