MIT festival 2019. – Predstava “Prokleti pušači”U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u neđelju, 12. maja 2019. godine, sa početkom u 19:30h u okviru MIT festival 2019.  biće izvedena predstava  Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane

Prokleti pušači

Trajanje: 120 min

Tekst: Svetlana Makarovič

Koncept: Tin Grabnar, Brina Klampfer;

 Režija: Tin Grabnar;

Autori songova: Jani Kovačič, Svetlana Makarovič; Kompozitor: Boštjan Gombač;

Dramaturzi: Brina Klampfer, Darja Dominkuš;

Scenograf: Dorian Šilec Petek;

Kostimograf: Sara Smrajc Žnidarčič;

Jezički konsultant: Tatjana Stanič;

Koreograf: Anja Mejač;

Dirigent: Ana Erčulj;

Dizajn svijetla: Dorian Šilec Petek, Vlado Glavan; Notiranje muzike: Blaž Pucihar;

Uloge: Nina Valič, pušač, nepušač, vokal, flauta; Pia Zemljič, pušač, nepušač, vokal, klavir; Janez Škof, pušač, nepušač, vokal, harmonika; Aljaž Jovanović, pušač, nepušač, vokal, gitara, klavir

U satiričnom pamfletu koji je reditelj Tin Grabnar postavio kao pozorišni koncert, spisateljica Svetlana Makarovič, suočava zagovornike i protivnike pušenja. Koristeći direktan i pomalo surov smisao za humor, ona predstavlja svjetsku istoriju duvana od stvaranja svijeta, preko osvajačkih pohoda Kristofera Kolumba koji je prokletstvo duvana donio u Evropu, do antinikotinske euforije u 20. vijeku i staklenih soba za pušače našeg doba. Netolerancija prema pušačima, u nekom trenutku može da se doživi i kao metafora generalnog osjećanja netolerancije koja je sastavni dio savremenog društva.

Poslije predstave biće okrugli stolovi MIT razgovori na kojima razgovaraju umjetnici, publika i studenti, moderator je Janko Ljumović.

U bifeu Zetskog doma poslije razgovora biće MIT žurke nastupaju: Sanja i Šule, Duo Jovana Ćupić i Luka Vojvodić i DJ Fikun.

Sponzori MIT-a 2019  su : Prijestonica Cetinje, Societe Generale Montenegro banka, Suza izvorska voda i RTV Cetinje.