Na Cetinju predstavljena ukrajinska kultura i umjetnost


Izložba replika ukrajinske nošnje, autorke Valentine Anuarove otvorena je sinoć u Njegoševoj Biljardi na Cetinju. Nakon otvaranja izložbe, u dvorištu Biljarde, održana je modna revija kostima savremene ukrajinske dizajnerke Anastasije Vasilik, rađenih prema motivima ukrajinske narodne nošnje.

Promocija ukrajinske kulture i umjetnosti na Cetinju rezultat je saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i Ambasade Ukrajine. Direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović, izrazila je zadovoljstvo što se događaj poput ovog organizuje na Cetinju.

– Želim da kažem da mi je zaista bilo zadovoljstvo da smo u Njegoševoj Biljardi imali jedan vanredan događaj, izložbu replika ukrajinske narodne nošnje i reviju savremenog kostima inspirisanu upravo narodnom nošnjom. Ovo je samo početak naše saradnje sa Ambasadom Ukrajine, jedan od prvih projekata i nadam se da ćemo u tom duhu i nastaviti – kazala je dr Miranović.

Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Nataliya Fiyalka kazala je da ovaj događaj ima za cilj promociju ukrajinske kulture i umijetnosti u Crnoj Gori. Ona je naglasila da je tema etnografije u usponu u Ukrajini i da su zato odlučili da crnogorskoj publici predstave ono najljepše što imaju u svojoj tradiciji.

Na izložbi replika ukrajinske narodne nošnje iz regije Poltava predstavljena je odjeća koja se nosila od sredine 19. do sredine 20. vijeka. Karakteristični detalji tadašnje nošnje su svita, plahta, očipok i svadbeni vijenac, pojasnila je kustoskinja izložbe Valentina Anuarova.

Kolekcije savremene ukrajinske dizajnerke Anastasije Vasilik rađene su u posebnom stilu i prema njenim riječima, ni jedan ornament u njima se ne ponavlja. Na reviji brenda „Čičeri“ koji je osnovala u cilju obnavljanja ukrajinske nacionalne nošnje, predstavljene su dvije kolekcije – ukrajinski ornamenti iz regiona Bukovena i bogati i mistični svijet karpatskog folklora.

Događaje na kojima se crnogorskoj publici predstavila ukrajinska kultura i umjetnost organizovao je Narodni muzej u saradnji sa Ambasadom Ukrajine u Crnoj Gori.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − five =