„200 godina samoće – Njegošiations“ – Vlado Martek “Dijalog”

 

Biljarda

 
 
 

Rad konceptualnog umjetnika i pjesnika iz Zagreba Vlada Marteka „Dijalog“, posebno napravljen za projekat „200 godina samoće – Njegošiations“, biće izložen u mermernoj sobi u Biljardi na Cetinju od 28. januara.

Otvaranje izložbe sa ovim njegovim radom biće priređeno u navedenom prostoru u Biljardi, istoga dana, u utorak, 28. januara u 12 časova.

O radu će na otvaranju govoriti Petar Ćuković, istoričar umjetnosti i likovni kritičar, kustos izložbe.

 

Statement

Dijalog, a što drugo. Dijalog imaginarni i tranzitivni. Njegoš je jedna od ključnih figura u ovoj regiji u XIX stoljeću. Kada je umro više ništa nije doznao o daljnjim događanjima. Tako je i uveden u dijalog sa mnom, figurom Nove umjetničke prakse iz druge polovine XX i početka XXI stoljeća. On je pjesnik – ja sam predpjesnik. Mogu mu poručiti da postojanje umjetnika zaustavlja kompletan ponor, cijelu propast čovjeka. Naravno da sam optimist, no u dijalogu oboje možemo biti neutralni. Ipak, život je plovna stvar, a mi umjetnici, sviju vrsta dakako, pjesnici, predpjesnici, sami smo sposobne lađe, pokad borbeni brodovi ili ledolomci. Nek nas se čuvaju takozvani političari, koji su samo to, a nisu kao Njegoš bili pjesnici i mudraci.

Krijemo snagu dijaloga na nivou jednog Njegoša, pa tko hoće neka krene prema tamo – u mudrost umjetnosti. (Dobro ste pročitali!)

Maksimalno dematerijalizirani rad (kao poezija sama, koja tek živi izvanjski u sustavu znakova), na celofan papiru prema kojemu je uobičajeni papir knjige – betonska ploča. Takav rad je izraz težnje k minimalizmu svake velike istine, pa i one posredovane vizualnošću. Sloboda stanuje u umjetnosti. Crvena i crna slova teksta – grozan su memento na totalitarizme XX stoljeća, za koje Njegoš nije stigao znati, tim bolje za njega, ali ih je u svojem djelu odbacio, iznegirao. Svaki je veliki pjesnik – vođa (slobode).

Postav rada je posebni signum rada, naime zahtijeva se visina, komadi vise sa plafona, ostaju ko leteći, slobodni, na pjesnički način – nezemaljski. Bivajući pjesnik Njegoš nije bio nešto drugo, ta energija je zaposjednuta u dobrom smislu, ono loše je hoćeš nećeš – otpušteno,

Vlado Martek, 2013

 

Vlado Martek 350Konceptualni umjetnik i pjesnik, rođen u Zagrebu 1951. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1976. U razdoblju od 1975-1978. djeluje u sklopu tada neformalne Grupe šestorice autora, s kojima je priređivao izložbe-akcije, te pokrenuo časopis-katalog pod naslovom MAJ 75. Martekov umjetnički opus obuhvaća crteže, grafike, slike, agitacije, instalacije, ambijente, te raznovrsne anonimne akcije, zidne poruke i poetske objekte. Autor je sedamnaest samizdata koji sadrže stihove, crteže, grafike i fotografije.

Tekstove objavljuje u katalozima likovnih izložbi, monografijama, te časopisima Quorum, Problemi, Republika, Mars, Kolo, Život umjetnika, Came Austria, Preccu-pations i dr. Objavio je sljedeća izdanja: Imajte me, 1995; Akcija pisanja: Bol u tekstu, 1997; Volim čitati poeziju, 2001; Pazi, oštri tekstovi, 2005; Neprilagođeni, 2005; Predpoezija, 2006… Pazi, tužni radovi, 2007.

Godine 2002. objavljena je monografija Martek, fatalne figure umjetnika, autora Miška Šuvakovića, a 2010. monografija Vlado Martek – Poezija u akciji, autorice Branke Stipančić. Član je HDLU-a i DHK-a.

Samostalne izložbe (izbor):

1979 – Elementarni procesi u poeziji, Podroom, Zagreb;

1981 – Prevrednovanje poezije, Pripremanje za poeziju, Predpoezija, Podroom, Zagreb;

1982 – (Pred)poetski ambijent, Studio Galerije suvremene umjetnosti, Zagreb;

1984 – Slike i crteži, Galerija ŠKUC, Ljubljana;

1987 – Sentimentalnosti, Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb;

           Očiglednost, Galerija SKC, Beograd;

1988 – Arbeiten auf Papier, Galerie Ingrid Dacić, Tübingen;

1992 –  Crteži i kolaži, , Galerija Potocka, Krakov;

2000 – Paralele, Galerija Karas, Zagreb;

2004 – Pazi, oštar kartograf, Atelje Dado, Cetinje;

            Mala izložba, Mala galerija (Moderna galerija, Ljubljana);

2005 – Slike i tekstovi (sa Borisom Demurom), Galerija HDLU, Zagreb;

2007 – Pazi, sadržaj, Galerija Moria, Starigrad;

2008 – Retrospektivna izložba, Moderna galerija u Gliptoteci HAZU, Zagreb;

2010 – Poezija u akciji, Galerija P-74, Ljubljana, Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb;

2011 – Lises Mallarme, Galerija Frank Elbaz, Paris;

            Poezija u pokretu, Galerija SIZ, Rijeka;

            Linguaggio in liberta, Studio Tomaseo, Triese;

2012 – Die Kraft des Untergrunds, Galerie Aanaht&Zoo, Berlin;

            Sjeti se umjetnosti, Galerija Greta, Zagreb;

2013 – Karte, Geodetski fakultet, Zagreb.