42. Ratkovićeve večeri poezije – Donesena odluka o dodjeli nagrade

DOBITNIK NAGRADE  42. RATKOVIĆEVIH VEČERI

Žiri 42. Ratkovićevih večeri poezije u sastavu: Milorad Popović, predsjednik (Crna Gora), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Teofil Pančić (Srbija) i Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina) razmotrio je rukopise pristigle na ovogodišnji Konkurs nagrade „Ratkovićeve večeri poezije“ za mlade autore, kao i prijedloge za dobitnika književne nagrade „Risto Ratković.“

   U kategoriji mladih pjesnika, do 27 godina, bilo je prijavljeno 15 neobjavljenih rukopisa potpisanih šifrom. Žiri je odabrao 8 finalista, a ko je od njih nagrađen saopštiće 19. septembra.

   U kategoriji autora predloženih za nagradu „Risto Ratković“ bilo je 35 pjesničkih zbirki renomiranih autora iz regiona. Žiri je napravio uži izbor u koji su ušle knjige:

Mama safari i ostale stvari  Olje Savićević Ivančević (Algoritam, Zagreb 2012.)
Pesme iz bolesti i zdravlja Enesa Halilovića (Konras, Beograd 2011.)
Bunar teških reči  Jelene Lengold (Arhipelag, Beograd 2012.)
Izabrane pjesme Nane Mazutha Miljenka Jergovića (Otvoreni kulturni forum, Cetinje 2012.)
Dunia Mila Stojića (V.B.Z., Zagreb 2011.)

Na posljednjoj sjednici, održanoj 10. septembra   žiri je većinom glasova donio odluku da književna nagrada „Risto Ratković“ za 2012. godinu bude dodijeljena Milu Stojiću, piscu iz Bosne i Hercegovine za knjigu pjesama Dunia (izdanje V.B.Z., Zagreb 2011. godine).  U obrazloženju odluke Žirija 42. Ratkovićevih večeri poezije povodom izbora Mila Stojića za ovogodišnjeg lauerata, pored ostalog, stoji:

„Mile Stojić je već decenijama prepoznatljivo pjesničko ime na prostorima južnoslovenskih književnosti što je vrednovano i nizom važnih nagrada… Zbirka Dania rad je majstora. Onoga koji je, ima tome već dugo, ovladao tajnama pjesničke alhemije. Stojić stoji i pjeva među zavađenim narodima. I oni ga, gle čuda, barem neki od njih, slušaju.

Dunia je pjev o zemlji, o onoj u kojoj smo mi Južni Sloveni nekada živjeli, o onoj u kojoj Stojić živi, onoj koja je preživjela sve zločine i razaranja, o onoj u koju će nas, sve do jednoga, na koncu spustiti.

Dunia znači – svijet, dunjaluk. U istoriji južnoslovenskih književnosti tako će se zvati važna knjiga velikog pjesnika. Stojić nije jedan od pjesnika zapitanih: čemu još poezija u ovom vremenu, u ovakvom svijetu? Poezija je starija od svijeta. Ljepota Stojićevih stihova, doista, ne može promijeniti svijet. Niti svijet može nauditi ljepoti stihova. O drugome je, ionako, ovdje riječ… U ljepoti ćemo, napokon, biti pomireni.“

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini (Bosna i Hercegovina). Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je studije južnoslovenskih književnosti i jezika. Bio je urednik više književnih publikacija i listova, a sad je zaposlen na Radiju Bosne i Hercegovine. Deset godina radio je kao lektor za jugoslovenske književnosti na Bečkom fakultetu. Objavio je trinaest knjiga poezije, tri izbora iz poezije, šest knjiga eseja i jednu knjigu mikroeseja, jednu knjigu pripovjedaka, i jednu knjigu putopisa. Knjige su mu prevođene na njemački, poljski, italijanski, engleski, slovenački i makedonski jezik. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, poput nagrade Šimićevih susreta (1971), Slova Gorčina (1974), Pečat varoši sremskokarlovačke (1976), Brankove nagrade Društva književnika Vojvodine za najbolju knjigu mladih pisaca u Jugoslaviji (1978), Nagrade Književne omladine Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu (1980), i mnogih drugih. 

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena Milu Stojiću 21. septembra u Bijelom Polju.