A tempo – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

A Tempo - logo

 
 

Nakon šest koncertnih večeri na kojima su sa velikim uspjehom nastupili naši i inostrani istaknuti umjetnici, ovogodišnji Međunarodni muzički festival A tempo biće zatvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra u srijedu, 29. aprila, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod dirigentskom upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, maestra  Bojana Suđića, sa kojim Crnogorski simfonijski orkestar ima dugogodišnju uspješnu saradnju, biće izvedena djela ruskih kompozitora: Aleksandra Skrjabina – Koncert za klavir i orkestar op. 20  u fis- molu i Nikolaja Rimskog-Korsakova – Šeherezada, simfonijska svita.

Solističku dionicu u Skrjabinovom Koncertu će tumačiti eminentni crnogorski pijanista  Ratimir Martinović.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 
 

Bojan SudjicBojan Suđić prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, kao student Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika (Zagreb, 1989) osvojio je Prvu nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada nije bila dodijeljena.

Suđić je bio asistent dirigenta (od 1985), a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije (od 1992). Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom je dirigovao 1989. godine. Sa ovim orkestrom ostvario je nekoliko snimaka za kompakt diskove. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Suđić je prvi put nastupio 1993, a tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent. Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Štokholmu.Više puta je gostovao u: Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Danskoj, Portugalu, Meksiku… Radi i sa omladinskim horovima i orkestrima – u proljeće 2003. u Beogradu je dirigovao izvođenjem kantate Carmina Burana  K. Orfa, sa preko 650 mladih izvođača.

Godine 2005. postaje Umjetnički direktor – Šef dirigent Muzičke produkcije RTS.  Redovni je profesor je dirigovanja na FMU u Beogradu.

 

Ratimir MartinovicPijanista Ratimir Martinović je diplomirao a potom i magistrirao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Nastupio je na preko sedam stotina kamernih koncerata, koncerata sa orkestrom i resitala širom svijeta.

Kao solista nastupao je sa: Berlinskim simfonijskim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, Helsingborškim simfonijskim orkestrom, Gudačima sv. Đorđa, Simfonijskim orkestrom Radio-Televizije Srbije, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Young European Solists, i mnogim dr. Učestvovao je na brojnim festivalima: Festivalu nacija (Rim), Pianorama muzički festival  (Firenca), Festival pijanista Leče (Italija),  Betoven fest (Bon), NOMUS (Novi Sad), BEMUS (Beograd), Masterseries (Koper, Slovenija)…

Snimao je za RTCG, RTS, POLTEL (Poljska), Deutche Welle (Njemačka), KCN (USA), NHK (Japan), SWT (Švedska), RTV Luksemburg. O Martinoviću je do sada  snimljeno pet dokumentarnih emisija u produkciji različitih RTV kuća, od kojih je poslednja, 2004. godine u produkciji RTS-a pod nazivom Nebo i duša, osvojila prvu nagradu na međunarodnom televizijskom festivalu u Albeni (Bugarska).

Jedan je od osnivača Međunarodnog festivala KotorArt-a i direktor muzičkog programa pod nazivom Don Brankovi dani muzike.

Tokom sezone 2014/2015 predstoje mu koncerti u Poljskoj, Češkoj, Italiji, Njemačkoj, Luksemburgu i Finskoj.

Djeluje kao redovni profesor klavira na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.