“A Tempo” – Program za 05. i 06. april

 

UTORAK 05. APRIL

PODGORICA • Press sala CNP • 19:00 h
PROMOCIJA CD TRIO

Nataša Plakar, flauta
Ivan Vukčević, viola
Zoran Marković, kontrabas

Govore:
Dr. Sonja Marinković
Žarko Mirković
Zoran Marković

PODGORICA • Velika scena CNP • 20:00 h
Dva majstora – jedan duo
ZORAN MARKOVIĆ • kontrabas Slovenija • Crna Gora
ALEKSANDAR SERDAR • klavir Srbija

Program:
Željko Brkanović: Introdukcija i Allegro za kontrabas i klavir
Nikolaj Mjaskovski: Sonata br. 1, D – dur, Op. 12
Lucijan Marija Škerjanc: Pet lirskih melodija
Johanes Brams: Sonata br. 1 u e – molu, Op. 38

 

Kontrabasista Zoran Marković se nakon završene Muzičke akademije u Podgorici i magistarskih studija na FMU u Beogradu, usavršavao kod uglednih pedagoga u Veneciji, Kremoni, Minhenu i Salzburgu.
Tokom studija osvojio je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Kao član Kamernog gudačkog orkestra Slovenačke filharmonije, dobio je nagradu Prešernovog fonda 1999, Župančićevu nagradu 2004 i Betetovu nagradu 2006. godine.
Uspješno je nastupao sa brojnim orkestrima: Slovenačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, Kamernim gudačkim orkestrom Slovenačke filharmonije, Gudačima Svetog Ðorda, Celjskim gudačkim orkestrom i kamernim gudačkim orkestrom Amadeus, Junge Kärtner Bläserphilharmonie… Sarađuje sa ansamblima l’ Octouor a Vent Paris Bastille, Slowind, Trio Empiem, Euro Oktet, Slavko Osterc, Wandeorer i ansamblom Wiena-Ljubljana, Ariart, Storioni trio…
Od 1990. do 2004. godine bio je angažovan kao solo kontrabasista u orkestru Slovenačke filharmonije, a stalni je saradnik Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Od januara 2004. vanredni je profesor na Muzičkoj Akademiji u Ljubljani. Angažovan je kao profesor kontrabasa na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani i kao predavač na Ljetnjim međunarodnim muzičkim akademijama u Austriji, Italiji, Holandiji, Engleskoj, Njemačkoj…
Svira na italijanskom instrumentu iz XVIII vijeka.

 

Aleksandar Serdar rođen je u Beogradu. Poslije završenih studija u Novom Sadu nastavlja dalje školovanje u Sjedinjenim američkim državama i u Italiji. Učestvovao je na brojnim internacionalnim takmičenjima osvajajući visoke nagrade. Najznačajnije su svakako: Artur Rubinštajn u Tel Aviv-u, Monca-Rina, Sala Galo, Verčeli, Karlo Zeki…
Priređivao je resitale, nastupao sa orkestrima i u okviru kamernih ansambala širom Evrope, u sjevernoj Americi, u Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajlandu i Japanu. Svirao je sa filharmonijskim orkestrima Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena, sarađujući sa dirigentima kao što su Žan Klod Kasadesus, Jorg Peter Vajgl, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marčelo Vioti, Mišel Plason.
Sa zapaženim uspjehom nastupao je u koncertnim dvoranama poput Teatra Šatle, Auditorium Louvra, Tonhale u Cirihu, Alis Tali u Linkoln centru u Njujorku, i na festivalima u Anteronu, Nantu, Šlezvig Holštajnu, Hamburgu, Monpeljeu…
Svoj prvi CD sa baroknim repertoarom Aleksandar Serdar je snimio za PGP – RTS, a za prvi CD za diskografsku kuću EMI, dobio je izvanredne kritike. Nedavno je u Luksemburgu objavljen i njegov dvostruki CD.

 

 

SRIJEDA 06. APRIL

PODGORICA • Velika scena CNP • 20:00 h
Čarobni saksofoni
SIGNUM Kvartet saksofona
BLAŽ KEMPERLE • sopran saksofon
SIMON ŠULER • alt saksofon
ALAN LUŽAR • tenor saksofon
DEJVID BREND • bariton saksofon
Njemačka

 

Program:
Edvard Grig: Svita „Iz Holbergovog vremena“ Op. 40
Bela Bartok: Rumunske narodne igre
Tijeri Eskeš: Virtuozni tango

Pauza
Fuminori Tanada: Misteriozno jutroAlfred
Dezanklo: Kvartet
Astor Pjacola: Tango za četvoro

Signum kvartet saksofona je dinamičan i mlad ansambl u kojem se četiri različita karaktera spajaju u homogeno zvučno tijelo. Ansambl su osnovali 2006. studenti prof. Danijela Gotiea (Kanada) koji predaje u Kelnu (Njemačka) na čuvenoj “Hochschule für Musik Köln”. Kvartet je sarađivao i sa poznatim muzičarima kao što su saksofonista Zan-Denis Mšat i Kristian Virt, ali i sa specijalistima za kamernu muziku kao što su prof. Han-An Liu, prof. Kristian Vezel i Rafael Merlin (Quatuor Ebène).Repertoar se sastoji od aranžmana, npr. čuvenih gudačkih kvarteta Mocarta, Debisija i Šostakoviča, kao i originalnih savremenih djela – svake godine kompozitori kao što su Mariano Galusio, Timo Rutkamp, Ven Liu i Mark Steinhauser komponuju dva nova djela isključivo za ovaj kvartet.Signum kvartet saksofona nastupa u nacionalnim i međunarodnim kamernim muzičkim serijama (“Best of NRW”, Euregio music festival, “Mommenta münsterland”, Classic young stars international, Young Artists Bayreuth), a trenutno koristi stipendiju fondacije “Werner Richard – Dr. Carl Dörken Stiftung”.Jula 2010. ansambl je nastupio na čuvenom festivalu Mecklenburg-Vorpommern.Pored toga, kvartet je osvojio prvu nagradu na 14. Međunarodnom takmičenju TIM u Veroni (Italija) u kategoriji kamerne muzike.

Signum

Blaž Kemperle učio je kod prof. Dejana Presičeka i Matjaža Drevenšeka (Sl) i bio je ”Jungstudent” u klasi profesora Daniela Gotiea (Cn) u Kelnu/Njemačka.Pobjeđivao je na brojnim takmičenjima na nacionalnom i međunarodnom nivou (Nacionalno slovenačko muzičko takmičenje, Alpsko-jadransko-dunavsko takmičenje saksofona, Evropsko takmičenje saksofona Gap/Francuska).Svirao je i kao solista sa Slovenačkim simfonijskim orkestrom mladih, Njemačko-poljskim orkestrom za savremenu muziku i orkestrom ”Hochschule für Musik Köln”. Godine 2003. od strane grada Ljubljane dobio je Škerjančevu muzičku nagradu. Učestvovao je na brojnim festivalima širom Evrope (Warschau Herbst, World Congress of Saxophone).

Simon Šuler počeo je da svira klavir sa šest godina u muzičkoj školi u Frajburgu (Njemačka). Kada je imao jedanaest godina počeo je da uči da svira saksofon kod Kristofa Kirškea.Nekoliko godina dobijao je specijalnu stipendiju, a 2005. je započeo studije kod prof. Daniela Gotiea u Kelnu i dobio priliku da studira na čuvenom ”Conservatoire nationale supérieure” u Parizu kod prof. Klod Delanglo tokom zimskog semestra 2008/2009. Takođe je učestvovao u magistarskim kursevima i radionicama i radio sa nastavnicima kao što su Žan-Mari Londeiks, Arno Bornkamp, Žan-Denis Miša, Kristian Virt i Vinsent David.Simon Šuler je dobitnik brojnih nagrada na nacionalnim takmičenjima mladih ”Jugend Musiziert” u različitim kategorijama, a koristio je i stipendiju Njemačko-francuskog društva. Svirao je sa nekoliko orkestara uključujući turneje po Francuskoj, Engleskoj i Kini.

Alan Lužar je studirao kod prof. Dejana Presičeka i Matjaža Drevenšeka na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Od 2006. je student “Konservatorium Wien Privatuniversität” gdje uči sa Larsom Mlekušom. Učestvovao je na brojnim majstorskim kursevima gdje je sarađivao sa Danijelom Gotjeom, Arno Bornkampom, Klodom Delanglom, Vinsentom Davidom i dr. Učestvovao je na brojnim festivalima i osvojio nekoliko nagrada na takmičenjima u svojoj rodnoj zemlji i u inostranstvu uključujući Prvu nagradu u Arenzanu (Italija), a laureat je Fidelio takmičenja (Beč). Trenutno koristi stipendiju Yehudi Menuhin Live Music Now fondacije. Kao član Evropskog ansambla saksofona, učestvuje u turnejama širom Evrope. Brojni snimci za radio i TV prenosi (RTV Slovenije, ÖRF) upotpunjavaju njegovu umjetničku karijeru.

Dejvid Brend je pohađao časove saksofona i kamerne muzike kod Ragnara Šniclera od 2000. Aprila 2006. upisao se na čuvenu ”Hochschule für Musik Köln” da bi studirao kod prof. Danijela Gotiea.Dejvid Brend je jedan od članova i osnivača „Lusatia Saxophonquartett“ i sa ovim ansamblom osvojio je nacionalne i međunarodne nagrade (Prva nagrada na „Jugend musiziert“, Prva nagrada na „Yamaha Saxcontest“ 2003 u Berlinu). Išao je na turneje sa nekoliko orkestara i u različitim aranžmanima po mnogim evropskim zemljama, a takođe redovno svira u ”Landesjugendorchester Sachsen”, ”Staatskapelle Weimar” i ”Sächsischen Staatskapelle Dresden”. Pored toga učestvovao je u brojnim radionicama i majstorskim kursevima. Takođe, predaje saksofon u Kelnu i trenutno koristi stipendiju fondacije “Werner Richard – Dr. Carl Dörken Stiftung” sa Signum Saksofon kvartetom.