A tempo – Program za četvrtak i petak, 14. i 15. april 2016.godine

 

PLAKAT ATEMPO2016

 
 

Druge festivalske večeri na A tempu, u četvrtak, 14. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Mješoviti hor RTS-a.

Pod dirigentskom upravom maestra Bojana Suđića na repertoaru će biti izvedena djela kompozitora: Stevana Stojanovića Mokranjca – Treća, Peta, Deveta, Deseta rukovet i stavovi iz Opela, Konstatina Babića – Tri madrigala, Marka Tajčevića – Sej denj.

Naredne, treće festivalske večeri, u petak, 15. aprila sa početkom u 20 časova, takođe na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Balet Albanskog narodnog pozorišta iz Tirane.
Na programu će biti baleti Svadba – Igora Stravinskog i La stravaganza – Antonija Vivaldija. Koreografije potpisuje jedan od najpriznatijih koreografa današnjice Angelin Preljocaj.

 

Bojan SudjicBOJAN SUĐIĆ je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, kao i direktor Muzičke produkcije RTS. Redovni je profesor i šef katedre za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, počev od Prve nagrade na Jugoslovenskom takmičenju mladih umjetnika u Zagrebu (1989), nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora, godišnje nagrade Udruženja muzičkih umjetnika Srbije, nagrade Grada Beograda, Zlatnog beočuga, godišnje nagrade časopisa Muzika klasika i dr. Od 1989. godine intenzivno je sarađivao sa Beogradskom filharmonijom, a operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine, vodeći orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 1998. godine otpočinje angažman kao gost-dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, a kasnije i kao rezidencijalni dirigent ove ugledne kuće u kojoj je ostvario više od 150 operskih i baletskih predstava. Plodnu saradnju imao je i sa Helsinškom nacionalnom operom.

HOR RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE počeo je sa radom 1939. godine kao kamerni ansambl sa 18 pjevača kojim je rukovodio Milan Bajšanski. Tokom više od sedam decenija postojanja hor je, uz druge ansamble Muzičke produkcije, radija, a potom i televizije, postao značajan stub srpske muzičke djelatnosti. Ansambl je nastupao na svim značajnim festivalima u regionu i ostvario turneje u mnogim zemljama Evrope.

 

Hor RTS-a

 

Baletski ansambl formiran je u Albaniji 1950. godine, zajedno sa Albanskom filharmonijom. Albanskom Nacionalnom Teatru Opere se priključio 1953. godine. Neki od njegovih članova su se usavršavali u Moskvi, a nakon završenih studija, većina ih se vratila u Albaniju gdje su postali promoteri baletske umjetnosti i zaslužni su za utemeljenju baletske scene u Albaniji. Poslednje dvije godine ansambl je imao prilike da sarađuje sa poznatim koreografima kao što su: Angelin Preljocaj, Jurij Vamoš, Daniel Kardoso.

 

Baletski ansambl Albanije

 

ANGELIN PRELJOCAJ, sin albanskih emigranata, rođen je u okolini Pariza (1956), gdje je počeo da uči klasičan balet, a zatim i savremenu igru sa pedagogom Karin Vihner. U Njujork odlazi 1980, kako bi nastavio da se usavršava kod Zine Romet i Mersija Kaningema, a nakon toga završava studije u Francuskoj. Kao igrač, priključuje se grupi Dominik Bažue, a sopstvenu kompaniju sa kojom niže uspjehe kao koreograf i izvođač pokrenuo je 1984. godine. Tokom karijere, dobio je značajna priznanja, među kojima se izdvajaju: Nacionalni Gran Pri za umjetničku igru koji dodjeljuje francusko Ministartsvo kulture (1992), nagrada Benoa za predstavu Park (1995), nagrada Besi za predstavu Blagovijesti (1997), nagrada Muzičke pobjede za predstavu Romeo i Julija (1997) i Kristalni globus za Snežanu (2009). Preljocaj je Oficir Reda umjetnosti i književnosti, Vitez Legije časti i Oficir Reda zaslužnih. Od 2006. njegov ansambl Balet Preljocaj, sa 26 stalnih igrača, posjeduje svoj dom – Crni paviljon u gradu Eks an Provansu.

 

Baletski ansambl Albanije - 2