A TEMPO – Program za četvrtak i petak, 23. i 24. aprila 2015.godine

 

A Tempo - logo

U četvrtak, 23. aprila, trećeg festivalskog dana na A tempu, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova će nastupiti Crnogorski gitaristički duo. Istaknuti umjetnici (dua koji je formiran 2005. godine), Goran Krivokapić i Danijel Cerović nastupaju na prestižnim međunarodnim festivalima, kao i koncertima širom Evrope. Publici na A tempu će se predstaviti interpretacijama djela: Engleska svita I –  Johana S. Baha, Mlinareva igra, Magični krug i Ritualni ples vatre – Manuela de Falje, kao i Svitom op. 150 koju je ovom duu posvetio poljski kompozitor Gerard Drozd.

Narednog dana, u petak, 24. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti interpretiraće kompozicije najznačajnijih argentinskih autora. Pored djela Muški tango, Zašto ustaješ – Marsela Nisinmana, biće izvedene kompozicije Bordel 1900, Svita anđela, Svita đavola – Astora Pjacole,  Tužni grad – Osvalda Tarantina, Avion – Pedra Date.

 

A Tempo - logo

Crnogorski gitaristički duo (nastao 2005. godine) čine dvojica istaknutih crnogorskih gitarista Goran Krivokapić i Danijel Cerović. Repertoar dua obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, kompozicija 19. vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika pisana za dvije gitare. Poljski kompozitor Gerard Drozd je ovom duu posvetio Koncert za dvije gitare i gudački kvartet i Svitu op. 150.
Crnogorski gitaristički duo nastupa na prestižnim međunarodnim festivalima, kao i koncertima u: Njemačkoj, Španiji, Poljskoj, Holandiji, Portugalu, Luksemburgu, Crnoj Gori, Albaniji, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini. Snimili su debitantski album 2013. sa djelima Domenikonija, Pjacole i Bogdanovića u izdanju Muzičkog centra Crne Gore. Godine 2015. publikovali su CD sa Bahovim Engleskim svitama za Naxos Records. Tokom 2015/2016 godine predstoje im koncerti u prestižnim dvoranama i na festivalima u Aziji, Evropi i Sjevernoj Americi.

 

gitaristickki duo Krivokapic - Cerovic

 

Violinista Daniel Roulend nastupa kao solista, sa orkestrom ili u sklopu kamernih ansambala. Od 2012. je violinista  Londonskog Konkord ansambla. Umjetnički je direktor i osnivač Stift međunarodnog muzičkog festivala (The Stift International Music Festival), koji  se ove godine održava po jedanaesti put. Profesor je violine na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu i drži masterklase širom svijeta. Svira na violini „Lorenzo Storioni“ napravljenoj u Kremoni, 1776.

Marselo Nisinman (Buenos Ajres, 1970) istaknuti bandoneonista i kompozitor studirao je bandoneon u Buneos Ajresu i Bazelu. Nastupao je sa istaknutim umjetnicima: Martom Argerič, Gidonom Kremerom, Fernandom Suarezom Pazom, Assad Brothers, i kao solista sa: Filadelfijskim Big Band orkestrom, Arpeđione kamernim orkestrom, Beogradskom filharmonijom i dr. Nakon komozicije koju je 2008. godine komponovao za Kamerni muzički festival Oksforda redovno biva pozvan kao izvođač i kompozitor na festivalima širom svijeta.

Italijanski gitarista Alberto Mesirka (1984) osnovne studije je  završio na Konzervatorijumu Kastelfranko Veneto u Italiji a potom je nastavio studije na Muzičkoj akademiji u Kaselu  (Njemačka). Redovno održava masterklase na Univerzitetu u Oklandu (Novi Zeland),  Džodžiji (SAD) i Kuhmo kamernom muzičkom festivalu (Finskoj). Snimio je kompletan opus djela za gitaru kompozitora Franca Kaseusa sa Haitija. Za ovaj CD bio je nominovan (2012) od strane Gremija za najboljeg solo izvođača. Čuveni kubanski kompozitor Leo Brauer mu je posvetio kompoziciju  koju je premijerno izveo sa Kuhmo kamernim ansamblom, 2013. godine.  Iste godine je dobio nagradu Zlatna gitara za cd Britanska muzika za gitaru publikovan od strane  Paladino Music OG.

Nataša Kudritskaja (Perm, Rusija, 1983), studirala je u Kijevu i na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi. Usavršavala sa na Nacionalnom Konzervatorijumu za muziku u Parizu. Dobitnik je prve nagrada na Vibraarte muzičkom takmičenju, takmičenju mladih pijanista Rahmanjinov, a fondacija Šafran joj je dodijelila nagradu za dostignuća tokom 2009. godine. Snimila je više CD sa djelima Ramoa, Ravela i Berija.

Kontrabasista Zoran Marković se nakon završene Muzičke akademije u Podgorici i magistarskih studija na FMU u Beogradu, usavršavao kod uglednih pedagoga u Veneciji, Kremoni, Minhenu i Salzburgu. Kao član Kamernog gudačkog orkestra Slovenačke filharmonije, dobio je nagradu Prešernovog fonda 1999, Župančićevu nagradu 2004. i Betetovu nagradu 2006. godine. Od 1990. do 2004. godine  bio je angažovan kao solo kontrabasista  u orkestru Slovenačke filharmonije, a stalni je saradnik Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Angažovan je kao profesor kontrabasa na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani. Svira na italijanskom instrumentu iz XVIII vijeka.

 

Kamerni sastav CHAMBER JAM EUROPE