Autorsko veče Svetlane Kalezić Radonjić

 

16. avgust 2011., 20h
Bar, Dvorac kralja Nikole

 

“Barski pasaži”
Autorsko veče Svetlane Kalezić Radonjić

 

 

Razgovori između pisaca i moderatora na XXIV Festivalu “Barski ljetopis” ulaze u finiš  književnog programa “Pasaži iz Bara”. U utorak, 16. avgusta, održaće se, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 20,00 sati, autorsko veče posvećeno Svetlani Kalezić Radonjić – pjesnikinji, esejistkinji i književnoj kritičarki iz Podgorice.

Riječ je o autorki mlađe generacije koja je po obrazovanju doktor književnih nauka, radi na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i potpredsjednica je Centra mladih naučnika pri CANU, a po vokaciji poetesa modernog senzibiliteta i univerzalnosti koja ne pripada ni jednom književnom udruženju.

 

Na književnoj sceni se pojavila 1995. godine kao talentovana petnaestogodišnja autorka poetske zbirke “Iz ugla ruže”, čija je recenzentkinja, Mira Alečković, bila začuđena zrelinom njenih stihova. Potom joj izlazi još šest knjiga poezije, od kojih je jedna na španskom jeziku, a nedavno joj je objavljena i magistarska teza naslovljena “Oblak nad Kamenim vratima” (Umjetnost riječi Ivane Brlić Mažuranić)… Spada u često nagrađivane pisce, a od velikog broja domaćih nagrada i priznanja ističu se: “Risto Ratković” (za mlade autore) kojom je ovjenčana knjiga “Algebra naricanja” (2008) i “Spasoje Pajo Blagojević” (2009. godine za knjigu “Uporedna gramatika stradanja i strasti”), dok od internacionalnih plijeni pažnju renomirana nagrada “Nosside” (apsolutna pobjednica)… O kakvoj poetesi je riječ, svjedoči i Petar V. Arbutina u recenziji knjige “Pozni dažd” (1998): ”… Svetlana Kalezić gradi svet u kome je poezija jedina dogma, a život pojava obuhvaćena u svojim unutrašnjim protivrečnostima”… Pored pjesničkog stvaranja, prepoznatljiva je i po upečatljivim i snažnim esejima, a kao književna kritičarka potpisuje recenzije, predgovore i pogovore mnogih značajnih izdanja… Urednica je edicije za poeziju “Plava luna” u IK “Gligorije Dijak”… Član je organizacionog odbora Svjetskog festivala poezije koji se svake godine održava na Kubi, a uspješno se bavi i rock muzikom…

Moderator programa i autorkin sagovornik je Miroslav Jovanović Timotijev, poznati pjesnik i esejista iz Bara, a kao spona između učesnika i publike biće uvodna riječ urednice književnog segmenta Festivala, Mile Čordašević.

 

JP Kulturni centar Bar