Balkanologija. Nova arhitektura i urbani fenomeni u Jugoistočnoj Evropi

26.05.2011.
Podgorica, Umjetnički paviljon, 20h

Balkanologija. Nova arhitektura i
urbani fenomeni u Jugoistočnoj Evropi

Organizatori: Kancelarija za održivi razvoj

Suorganizator: Austrijska ambasada

Generalni partner: ERSTE Fondacija

U partnerstvu sa:

Ministarstvo održivog razvoja, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju

Izložbu su realizovali: Švajcarski muzej arhitekture i Centar za arhitekturu Beča

Kustos: Kaj Fekler /Njemačka/

 

 

Podgorica – Kancelarija za održivi razvoj Vlade Crne Gore, u saradnji sa Austrijskom Ambasadom, organizovaće u Podgorici izložbu „Balkanologija – nova arhitektura i urbani fenomeni u Jugoistočnoj Evropi“.

Svečano otvaranje izložbe čiji je glavni pokrovitelj ERSTE Fondacija biće upriličeno u četvrtak, 26. maja u 20 časova u Umjetničkom paviljonu u Ulici Marka Miljanova 2.

Izložbu će otvoriti Bosiljka Vuković, v.d. šefa Kancelarije za održivi razvoj, H.E. Martin Pamer /Pammer/, austrijski ambasador i projekt menadžer ERSTE Fondacije Filip Radunović.

Ova izložba, čiji je kurator njemački urbanista Kaj Fekler /Kai Vöckler/, predstavlja jedinstveni osvrt na nove tipove arhitektonskog i urbanog razvoja koji su obilježili pojedine zemlje Zapadnog Balkana nakon kolapsa socijalističkog poretka i ulaska u period tranzicije, kada lokalne arhitekte, urbanisti, umjetnici i aktivisti u nedostatku centralizovane kontrole stvaralačkog procesa kreiraju nove urbane fenomene.

Izložba će trajati dvije nedjelje, do 9. juna, a za to vrijeme biće priređen okrugli sto sa stručnjacima iz oblasti arhitekture/urbanog planiranja iz regiona kao i nagradna radionica sa studentima Arhitektonskog fakulteta.

 

Balkanologija se fokusira na ubrzani proces urbane transformacije i arhitekturu bivših socijalističkih republika jugoistočne Evrope. Odabrani primjeri, sa raznih lokacija, koncentrišu se na nove i jedinstvene razvoje arhitekture i na urbani razvoj u ovim zemljama – kao namjerna alternativa u pokušaju da se predstavi validan prikaz urbanog razvoja čitave regije.

«Balkanologija» je do sada obišla neke od najprestižnijih institucija za modernu umjetnost, uključujući: Švajcarski muzej arhitekture Bazel, Švajcarska, Austrijski muzej arhitekture, Beč, Austrija, Nacionalni muzej savremene umjetnosti (MNAC), u sklopu Bijenala arhitekture u Bukureštu (2010), Centar za Arhitekturu u Sofiji, Sofija, Bugarska

Tokom dvije nedjelje trajanja u Podgorici, izložbu će pratiti i sljedeće aktivnosti:

  • Javno vođenje izložbom kurator Kaj Fekler upriličiće za medije, studente i NVO u petak, 27. maja u 10 časova

  • Nedjelju dana nakon svečanog otvaranja, u četvrtak, 2. juna 2011. godine, biće priređen okrugli sto sa stručnjacima iz oblasti arhitekture/urbanog planiranja iz regiona (Hrvatska, Albanija, Srbija, Slovenija, Crna Gora).
  • Posljednjeg dana postavke, u četvrtak, 9. juna 2011. godine, studenti Arhitektonskog fakulteta će u saradnji sa odabranom televizijom imati priliku da prikažu svoje priloge realizovane u grupama od 2-3 člana na temu održivog razvoja i arhitekture u Crnoj Gori. Kao nagrada za najuspješnije, zamišljeno je kratko studijsko putovanje koje bi nagrađenima dalo priliku da se detaljnije, kroz konkretne primjere, upoznaju sa ovom tematikom.

ERSTE Fondacija je podržala izložbu, a postavka od samog početka otvara novo polje, bacajući svjetlo na manje poznatu arhitekturu postsocijalističkog perioda, kao i na rezultat neregulisanog i nekontrolisanog urbanog rasta u zemljama jugoistočne Evrope. Fokus izložbe je na nedavnim  društveno-političkim promjenama i na uticaju koje su one imale na arhitekturu i urbani razvoj u regionu.

Velike stihijske konstrukcije koje su počele da se grade sa raspadom socijalizma kao ekonomskog sistema dovele su do radikalnih transformacija urbanih struktura i nove forme urbanizacije.

Na primjerima iz Kotora, Beograda, Bukurešta, Pule, Prištine, Sofije, Tirane i Zagreba, izložba „Balkanologija: Nova arhitektura i urbani fenomeni u jugoistočnoj Evropi“ prikazuje na koji način arhitekte, urbanisti i aktivisti učestvuju u ubrzanim procesima urbane transformacije u kontekstu njihovih kulturoloških, socioloških i političkih dimenzija u zemljama Balkana. Istraživački projekti, konkretne intervencije, arhitektonske analize i planiranje strategija je uvedeno – zajedno sa malo poznatim izuzetnim jugoslovenskim modernim socijalističkim zgradama u dijalogu sa savremenom arhitekturom.