Bar – Dani meksičke kulture u Crnoj Gori

 

 

Manifestacija Dani meksičke kulture u Crnoj Gori koja je počela proteklog vikenda u Podgorici, nastavlja se  u Baru.

U četvrtak, 03. novembra u Osnovnoj školi „Meksiko“ u Baru učenici te škole biće u prilici da prisustvuju prezentaciji igre Tlamatini.

dani-meksicke-kulture-2016Ova popularna meksička društvena igra sadrži preko 2000 pitanja i odgovora u vezi sa Meksikom, pa će svi koji je budu igrali biti u prilici da saznaju više o istoriji i tradiciji Meksika, njegovoj kulturnoj različitosti, gastronomiji itd. Sama riječ “tlamatini” je indijanska, astečka riječ koja znači mudar čovjek, mudrac.

(Više informacija na linku: http://www.tlamatinimexico.com)

Inače, kreator ove popularne meksičke igre je g-đa Aleksandra Rejes Hajduković koja je ovom prilikom poslala posebnu poruku za djecu, učenike Osnovne škole “Meksiko”.

Pored aktivnosti u Osnovoj školi “Meksiko”, u galeriji “Velimir A. Leković” će 04.novembra 2016. godine, biti otvorena izložba “Smrt je dozvoljena: Hose Gvadalupe Posada”. Hose Gvadalupe Posada je jedini meksički umjetnik čije je djelo uspjelo da se ureže u kolektivnu svijest kao simbol meksikanizma. Dovoljno je pomenuti samo jedno od njegovih djela, calavera Katrina („kalavera“ – lobanja), koje je najreprezentativniji primjer i ikona drevnog, svjetski priznatog meksičkog običaja – proslave Dana mrtvih.

Manifestaciju “Dani meksičke kulture u Crnoj Gori” organzuju Ambasada Meksika u Beogradu, NVU Crnogorska alternativna kultura iz Podgorice, a prtneri su Centar za kulturu Bar, Osnovna škola “Meksiko” iz Bara i KIC “Budo Tomović” iz Podgorice.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + twenty =