Bar – Manifestacija „Susreti pod Starom Maslinom“

 

Stara maslina

 
 

„Susreti pod Starom Maslinom“ je manifestacija koja promoviše kulturu i pjesničko stvaralaštvo.  Tradicionalno se održava u Baru, u novembru mjesecu, od 1987. godine. Posvećena  je dječijem stvaralaštvu kao i djelima dječijih pisaca i pjesnika. Ovogodišnji XXVIII „Susreti pod Starom maslinom“ održaće se  25.  i 26. novembra. Osim prezentacija knjiga i zbirki poezije dječijih pisaca, program manifestacije karakterišu i likovni te literarni radovi na temu „Šapat masline“. Najvećim dijelom manifestacija se odrzava  u mjestu Mirovica, gdje se nalazi stablo čuvene, preko 2.000 godina stare masline. Ovogodišnji laureat je Slobodan Vukanović, publicista i književnik ( 1944). Živi u Podgorici.

Za djecu je objavio sljedeće naslove:
“Tako ćemo”, ”Bal lutaka”, ”Alisa I Arkadije”, ”Milena od Kotora”, “Devet ajkula u Montenegro gradu”, ”Škozorište”, ”Lustrija voli nebo”, ”Ana i 7 robota”. Njegove drame izvođene su na radiju i pozorišnim scenama. Zastupljen je u lektiri. Prevođen na više svjetskih jezika.

 

Slovo pred Starom Maslinom

Slobodan Vukanovic 2Zaklinjem se pred Maslinom -Zadužbinom  pamćenja, da ću u Aleji Plemenitih Riječi, graditi kule svjetilje i vezilje. Da će moje riječi biti ključari zamkova, moji vojnici će voditi ljubav, njihovo oružje će biti riječ. Riječi od sunca i osmjeha, riječi od vode kojom će putovati brodovi i naši snovi.

Pred Ministarstvom Masline, zaklinjem se, naša dužnost je da budemo mirotvorci i slovoljubci. Zakljnem se u list, u plod, u miris, u prijateljstvo, u nadu i istinu. Da nam vjera bude cvijet, da nam maslina bude nacija, suncokret oružje, zlatne ribice da nam budu zvijeri.

Umjesto Dana Pobjede proglasimo Dan Masline, umjesto Dana Ratnika proglasimo Dan  Mašte, umjesto Dana Poraza proglasimo Dan Poljubaca, Dan Ljubičica, Dan leptira, Dan Sunca…Držimo se za ruke, vi sanjari, maštari, lađari, putnici dalekih zvijezda.  Danju uzjašite sunčeve zrake, noću oblačite zvijezde,  budimo vjernici Knjige, Mudrosti i  Dobrote.

                                                                                             Slobodan  Vukanović

 

Svečano otvaranje Festivala je u utorak, 25.novembra, u podne kod Stare masline, nakon čega u 13,30 sati laureat sadi maslinu u Parku maslina kod “Pjesničkog kamena”, a pjesnički karavan isplovljava iz lučkog akvatorijuma da bi laureat spustio maslinov vijenac sa porukom u more. Istog dana u 17:30 u holu Doma kulture je otvaranje izložbe likovnih radova i dodjela nagrada najboljim radovima pristiglih na konkurs “Šapat masline”, a centralni događaj Festivala, svečanost povodom dodjele nagrade Slobodanu  Vukanoviću i druženje svih učesnika festivala biće upriličen u 19 sati.

U srijedu 26.novembra, pjesnički karavan je tradicionalno u posjeti osnovnim školama opštine Bar.

 Istog dana u 21.00h. – Organizator priređuje druženje svih učesnika Festivala u Domu kulture.

Žiri XXVII festivala dječijeg i stvaralaštva za djecu “Susreti pod Starom maslinom” (profesorice književnosti Vesna Pavićević i Radinka Ćinćur, te Mila Čordašević, upravnica Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković”) donio je odluku da nagrade na konkursu “Šapat masline” pripadnu:

I nagradaBoris Velašević, XI, OŠ ”Osman Nakaš”, Sarajevo

Bar - Stara maslina - 2II nagrada: Tamara Lomović, IV, OŠ ”Vuk Karadžić”, Beograd

III nagrada: Danilo Mrvaljević, VIII, OŠ ”Nikola Đurković”, Radanovići-Tivat

III nagrada: Anđela Jovanović, II3, OŠ ”Branko Miljković”, Niš 

Žiri je, takođe, odlučio da se, zbog velikog broja prispjelih radova, pohvale škole:

OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ Bar,

OŠ „Meksiko“ Bar,

OŠ Narodni heroj „Savo Ilić“ Dobrota, Kotor i

OŠ „Kekec“ Sutomore;

Na istu temu odlukom žirija za likovne radove  u sastavu: mr Abaz Dizdarević, akademski slikar, mr Seida Belegović, akademski grafičar i Mr Milun Lutovac, rukovodilac galerije “Velimir A. Leković“, dodijelio je nagrade za:

LIKOVNE KOLEKCIJE:

I nagrada: OŠ “Braća Ribar“, Zaton, Bijelo Polje

II nagrada: OŠ “Vladislav Ribnikar“, Rasovo, Bijelo Polje

III nagrada: OŠ „Jovan Tomašević“, Virpazar, Bar

i

POJEDINAČNE NAGRADE:

I nagrada: grupa učenika VI; VII; VIII; IX razreda OŠ “Nikola Đurković“, Radanovići

II nagrada: Anja Miranović, VIII, OŠ “Vlado Milić“ Donja Gorica, Podgorica

                       Nikoleta Miladinović, IX, OŠ „Braća Ribar“, Zaton, Bijelo Polje

III nagrada: Dževaldin Redžveljaj, VIII, OŠ “Muhamet Hasmuja“, Skadar

                         Kosta i Marija Jevdokimaova, III, OŠ “Kekec“, Sutomore

 

Bar - Stara maslina