Barski ljetopis – Autorsko književno veče Borče Panova

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Na ovogodišnjem Festivalu Barski ljetopis, savremenu makedonsku književnost zastupa jedan od poznatijih makedonskih pjesnika i esejista, dramaturg  Borče Panov, profesor književnosti iz Radoviša. Autorsko veče posvećeno njegovom stvaralaštvu održaće se u subotu, 16. avgusta sa početkom u 21:00h, na platou ispred Dvorca kralja Nikole. Moderator programa je Miroslav Jovanović Timotijev, pjesnik, esejista i književni kritičar iz Bara, a uvodničarka u veče je Mila Čordašević, urednica književnog festivalskog segmenta, koji se odvija pod sloganom Pasaži iz Bara.

Borče Panov je rođen  u Radovišu. Diplomirao je makedonski jezik i književnost južnoslavenskih naroda na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Na književnom planu,  Borče Panov je objavio osam poetskih zbirki naslovljenih:  Šta je Čarli Č video iz naopačke (1991), Ciklonsko oko (1995), Stop Čarli (2002), Takt (2006), Gatanka od stakla (2008), Bazilika rukopisa (2009), Zaumna večera (2012), a najnovija Udah izašla je iz štampe ove godine u izdanju Matice makedonske. Za svoju poeziju, Panov je dobio više književnih nagrada, a pet njegovih pjesničkih knjiga bile su u najužem izboru za najveću  makedonsku nagradu za poeziju Aco Šopov.  Poezija mu je zastupljena u nekoliko antologija i panorama savremene makedonske poezije, kao i u međunarodnim antologijama i brojnim elektronskim medijima, a prevođena je na engleski, njemački, talijanski, francuski, ukrajinski, bugarski, katalonski, slovenački, srpski i hrvatski jezik. Napisao je i drame: Peto kalendarsko vreme (2000), Grad dvojnik (2001), Na sred sokaka slijepa ulica (2002), Homo sapiens (2004), Uhvatite mjesečara (2005), Podijeljen od svoga nosa (2006) i Ljetnji bioskop (2007). Takođe je autor osam alternativnih pijesa, kao i više eseja.

Borče Panov je član Društva pisaca Makedonije od 1998. godine i predsjednik međunarodne pjesničke manifestacije Karamanovi pjesnički susreti.