Barski ljetopis – Autorsko književno veče Borislava Jovanovića

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Svoje autorsko veče na XXVII Barskom ljetopisu, u okviru književnog segmenta Pasaži iz Bara, imaće istaknuti kulturni i javni poslenik iz Mojkovca Borislav Jovanović – crnogorski književnik, esejist, antologičar, književni kritičar, novinar i publicist, koji slovi kao erudita u pravom smislu riječi. Program posvećen njegovom stvaralačkom opusu održaće se u ponedjeljak, 18. avgusta, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 21:00h. Razgovor s njim će moderirati Bogić Rakočević – poznati pjesnik, prozni pisac, antologičar i književni kritičar, uz uvodnu priču  Mile Čordašević, urednice Festivala.

Borislav Jovanović je rođen u Danilovgradu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Matice crnogorske.

Na planu književnosti za odrasle, Jovanović je tvorac brojnih djela različite žanrovske forme, a u čitalačkoj javnosti je poznat po kultnim romanima: Mala Moskva, Bijeli gavran, Homerov arhipelag i Platonov plač, kao i poetskim zbirkama naslovljenim: Starac i zvijezde, Staze, Amputacija, Kenotaf i Otkrivanje Tanatosa.  Za najmlađe je objavio knjige: Rječnik djetinjstva, Kad vam kažem, Dva sunca, Priče sa sedmog sprata i najnoviju Ja, trotinet i internet. Sem toga, kao neumorni pratilac i tumač novije crnogorske književnosti, u antologiji Biblion priredio je izbor iz crnogorske poezije devedesetih, a antologija  Spornik predstavlja izbor iz poezije Radovana Zogovića. Kao kolumnista dnevnog lista Pobjeda i Crnogorskog književnog lista, autor je brojnih književno-kritičkih tekstova, koji su objavljeni u knjigama: Libroskopija, Crnogorski književni urbanitet i Novija crnogorska književnost.

Borislav Jovanović je za svoj rad dobio više nagrada i priznanja, među kojima su: nagrada Risto Ratković (za knjigu pjesama Kenotaf), nagrada Limskih večeri poezije, Nagrada opštine Mojkovac i novinska nagrada za životno djelo Crnogorac.