Barski ljetopis – Autorsko književno veče Ljubice Zeković

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 
 

U okviru književnog programa pod sloganom Pasaži iz Bara, na ovogodišnjem Barskom ljetopisu svoje autorsko veče imaće Ljubica Zeković, spisateljica oštećenog vida iz Podgorice. Program posvećen njenom stvaralaštvu održaće se na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u četvrtak, 08. avgusta, sa početkom u 21:00h. Moderator književne večeri je dipl. filozof i književni kritičar Božidar Denda, direktor Biblioteke za slijepe Crne Gore i aktuelni predsjednik Saveza slijepih Crne Gore, a uvodničarka u program je Mila Čordašević, urednica književnog segmenta Festivala.

Ljubica Zeković spada među najistaknutije crnogorske literarne stvaraoce sa oštećenim vidom. Nakon školovanja u Tomaševu i Podgorici radila je izvjesno vrijeme kao ekonomski tehničar, a od 1968. godine je član i aktivista Saveza slijepih Crne Gore. Pisanjem se počela baviti u poodmaklim godinama života, a pažnju javnosti je na svoj dar skrenula 1996. kada je objavila roman prvijenac naslovljen Milja. Potom slijede romani: Evo ga moj sin (1998), Nejasne čežnje (2009) i najnoviji Davni miris sjenokosa (2011) za koji je dobila Unireksovu nagradu Dušan Kostić. Zapažene su joj i zbirke priča: Sunce na zalasku (2005) i Želja (2012), a pojedinačne priče je objavljivala u brojnim časopisima, kako zvučnim, tako i štampanim na crnom tisku i na Brajevom pismu. Sa šest priča zastupljena je u antologiji najboljih pjesničkih i proznih ostvarenja slijepih stvaralaca koja je, pod naslovom Zrnevlje svetlosti, publikovana 2007. godine u Beogradu. Njeni prozni radovi nagrađivani su na desetak konkursa Saveza slijepih u zemlji i regionu, što pokazuje da su dobro primljeni, ne samo kod čitalačke publike, već i književne kritike.

Iako invalid u penziji, Ljubica Zeković je klasičan primjer jake ličnosti koja snagom volje pobjeđuje životne nedaće, a kvalitet njenog književnog stvaralaštva potvrđuje stav da su svi ljudi po prirodi jednaki i da su im takvi i talenti  i potrebe.

 

JP Kulturni centar Bar