Barski ljetopis – Autorsko veče Luke Paljetka

 

Autorsko veče Luke Paljetka

 

U srijedu, 18. jula sa početkom u 21:00h, održaće se, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u okviru književnog programa jubilarnog Festivala Barski ljetopis, koji se odvija pod sloganom Pasaži iz Bara, autorsko veče posvećeno eminentnom hrvatskom književniku i akademiku Luki Paljetku.

Riječ je o jednom od najpoznatijih Dubrovčana, koji je u rodnom gradu, gdje danas živi i radi, završio Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru diplomirao je kroatistiku i engleski jezik i radio kao asistent, a doktorirao 1992. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu… Književni opus Luke Paljetka obuhvata preko stotinu naslova različite žanrovske forme, ali je u čitalačkoj i široj kulturnoj javnosti, prepoznatljiv kao izuzetan pjesnik i autor četrdesetak zbirki pjesama za odrasle i djecu, od kojih su mnoge komponovane i čine nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture. Uspješno piše i romane, feljtone i eseje, pozorišne i likovne kritike, te naučne studije i članke, a uredio je i nekoliko značajnih pjesničkih antologija. Slovi kao vrstan prevodilac sa engleskog, francuskog i slovenskog jezika, a preveo je, između ostalog, klasične opuse engleske književnosti i sva djela Prešerna. Napisao je dvadesetak dramskih djela koja se izvode na pozorišnim scenama, kao i predložaka za lutkarsko kazalište, a autor je i brojnih radio drama.  Bio je reditelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka i jedan od urednika časopisa Zadarska revija… Stalni je član Hrvatske i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, kao i brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inostranstvu. Dobitnik je mnogih renomiranih nagrada, odličja i priznanja, među kojima je i nagrada Stara maslina koja se dodjeljuje u Baru na Festivalu Susreti pod Starom maslinom za ukupan doprinos stvaralaštvu za djecu. Višegodišnji je glavni urednik časopisa Dubrovnik koji izdaje Matica hrvatska, ogranak Dubrovnik.

            Sagovornik Luke Paljetka je crnogorski književnik, prevodilac, književni i filmski kritičar iz Bara Aleksandar Bečanović, a uvodničarka u autorsko veče Mila Čordašević, urednica književnog programa.