Barski ljetopis – Autorsko veče makedonske književnice Violete Tančeve Zlateve

 

Barski ljetopis - znak 152

 

 

U sklopu književnog segmenta Festivala „Barski ljetopis“, večeras će se, na platou Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 21:00h, održati autorsko veče makedonske književnice Violete Tančeve Zlateve. Njen sagovornik je novinar, književnik, muzički kritičar, urednik muzičkih emisija Radio Bara i portala Bar Info Željko Milović, a uvodničarka u program Mila Čordašević.  

VIOLETA TANČEVA ZLATEVA rođena je u Borijevu u Strumici, a diplomirala je jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju. Bila je lektorka i glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući „Đurđa“, a sada radi u Skoplju kao lektorka u Izdavačkom centru „Tri“. 

Na makedonskoj književnoj sceni prepoznatljiva je kao autorka knjige poezije naslovljene „Godina bez ljeta“, koja je ovjenčana nagradom „Braća Miladinov“ i proglašena najboljom pjesničkom zbirkom na makedonskom jeziku u 2015. godini. Dijelovi ove knjige prevedeni su i prepjevani i na crnogorski jezik. Pored nje, poznata joj je i poetska zbirka publikovana pod naslovom „Moj Pikaso“. Uz poeziju, uspješno piše prozu i eseje, a bavi se i prevodilaštvom. Član je Društva pisaca Makedonije i redakcije časopisa za književnost i kulturu „Akt“. Učesnica je brojnih književnih festivala i međunarodnih pjesničkih susreta.