Barski ljetopis – Autorsko veče Vladimira Martinovskog

 

Autorsko veče Vladimira Martinovskog

 

Savremenu makedonsku književnost na ovogodišnjem Festivalu Barski ljetopis predstavlja Vladimir Martinovski, poznati pjesnik, pripovjedač, esejista, književni teoretičar i prevodilac iz Skoplja. Njegovo autorsko veče, u okviru književnog programa Pasaži iz Bara, održaće se u srijedu, 08. avgusta, na platou ispred Dvorca kralja Nikole i počeće u 21:00h.

Vladimir Martinovski je po obrazovanju univerzitetski profesor, koji je diplomirao i magistrirao na Filološkom fakultetu Blaže Koneski u Skoplju, gdje danas  radi kao docent na katedri za opštu i komparativnu književnost, a doktorirao je na Univerzitetu Pariz 3-Nova Sorbona. Predsjednik je Društva za komparativnu književnost u Makedoniji, član Međunarodnih asocijacija za semiotiku i komparativnu književnost, kao i Evropske mreže za komparativistička proučavanja. Njegova naučna interesovanja su bazirana na odnos između mitologije i književnosti, antičke i savremene literature i intermedijalnu relaciju književnost-likovna umjetnost.  Autor je pet objavljenih knjiga studija i eseja iz  tog domena, a na isto toliko se potpisuje kao koautor i priređivač. Prevodi i piše na francuskom jeziku… Njegova poetska djela, koja čini šest knjiga uglavnom haiku poezije, objavljena su i na: albanskom, engleskom, grčkom, japanskom, poljskom, slovenačkom, srpskom i drugim jezicima. Član je redakcije makedonskog časopisa za haiku poeziju Mravka… Dobitnik je prve nagrade na konkursu za kratku priču lista Nova Makedonija za 2009. i nagrade Braća Miladinov na Struškim večerima poezije za 2010. godinu… Martinovski je učesnik brojnih domaćih i inostranih festivala, a aktivno se bavi i muzikom. Učestvovao je u realizaciji muzičkih izdanja Orkestra izvornih narodnih instrumenata Pece Atanasovski, grupe Kaldrma i orkestra Baklava, što dovoljno govori o zaista širokom spektru njegovog interesovanja.

Publika u Baru će ovog zanimljivog i izuzetnog stvaraoca bliže upoznati kroz razgovor koji sa njim vodi crnogorski književnik, novinar, publicista i muzički kritičar, prepoznatljiv i kao urednik portala Bar Info, Željko Milović, a uvodničarka u program je Mila Čordašević.