Barski ljetopis – Književno veče Tihomira Brajovića

 

Autorsko književno veče Tihomira Brajovića

 

Na jubilarnom Festivalu Barski ljetopis, u književnom dijelu programa Pasaži iz Bara, u ime zavičajnih pisaca svoje autorsko veče će imati Tihomir Brajović – esejista, književni kritičar, teoretičar i istoričar književnosti, koji danas živi i radi u Beogradu. Program će se održati u petak, 10. avgusta, na platou ispred dvorca kralja Nikole i počeće u 21:00h.

Tihomir Brajović je rođen u Podgorici, ali je djetinjstvo i mladost proveo u Baru, gdje je kao srednjoškolac objavljivao poeziju u omladinskim i književnim listovima i časopisima. Zastupljen je u zajedničkoj zbirci pjesama Vertikale (1979), a potom, kao student književnosti, 1982. godine publikuje jedinu samostalnu poetsku knjigu naslovljenu Gladi, u izdanju Književnog kluba Bar. Bio je član redakcije „Barskih novina“, a kasnije je savjetima pomagao mlade pisce u izdavanju zbornika poezije. Nakon završenih studija, magistrirao je i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje je zaposlen kao profesor Južnoslovenske komparatistike na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima. Uređivao je časopise „Književna reč“ i „Reč“ i stalni je saradnik nedjeljnika NIN. Široj javnosti je poznat i po višegodišnjem angažmanu u žiriju za izbor NIN-ove nagrade, a u stručnim krugovima je zapažen i priznat kao književni kritičar koji potpisuje nekoliko značajnih knjiga iz domena nauke o književnosti. Autor je naslova: Kontroverzni metatekst, Poetika žanra, Reči i senke, Od metafore do pesme, Teorija pesničke slike, Oblici modernizma, Identično različito, Kratka istorija preobilja… Slovi kao jedan od najboljih poznavalaca Andrićevog stvaralaštva, čijem romanu Na Drini ćuprija posvećuje knjigu Zaborav i ponavljanje, a prošle godine, u izdanju beogradske kuće „Arhipelag“, izlazi mu veoma zapažena knjiga Fikcija i moć (Ogledi o subverzivnoj imaginaciji Ive Andrića), koja sadrži suštinski novo tumačenje Andrićevog književnog djela. Brajović je laureat uglednih književnih priznanja, među kojima se ističu nagrade za književnu kritiku „Đorđe Jovanović“ i „Milan Bogdanović“.

Stvaralački opus Tihomira Brajovića biće predstavljen kroz razgovor koji sa njim vodi Milan Vujović, književnik i novinar iz Bara, a uvodničarka u program je Mila Čordašević, urednica književnog segmenta Festivala.