Beograd – Izložba DIM TIM-a “Metamorfoze”

 

Nova galerija Beograd

 
 

U četvrtak 05. decembra 2013. godine, u 19 časova u Novoj galeriji, Andrićev venac 6. u Beogradu, biće otvorena izložba DIM TIM-a pod nazivom “Metamorfoze”.

 

Arena

 

Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić čine DIM TIM i za predstojeću izložbu ističu:

“Ciklus slika Metamorfoze ili Alibi za retoriku utopijske arhitekture je naš kolaborativni poduhvat u traganju za vanvremenskim i vanprostornim fundamentima i sublimisanim smislom umetnosti. Mogao bi to biti i svojevrstan manifest slobode u eri ostvarivanja programa totalne globalne kontrole nad svim i svačim, osvajanje prostora i gradova u kojima je utopija moguća.

Metamorfoze, Lavirint i HramVokabular Metamorfoza obuhvata pojmove kao sto su: Etos, Patos, Logos, Kontemplacija, Ljubav, Novi mit, Utopija, Metafora, Tajna, Arheologija, Hram, Kapija, Kula, Most, Lavirint, Grad, Ritam, Heksahedron, Transformacija, Energija, Materija, Antimaterija, Foton, Svetlost, Univerzum, Void of memory…

Artikulacijom ovih pojmova kao u svojevrsnoj parafrazi Hazarskog rečnika nastojimo da oformimo naš vizuelni diskurs i izgradimo funkcionalnu sliku.

Ispod ljušture prividne imobilnosti arhitektonskih elemenata, skriva se dinamičan svet nastao paralelno sa našim univerzumom, svet plastičkog, živog ritma i vizuelne kinetike. Otuda se strukturalnost i multidimenzionalnost u našoj umetničkoj praksi iskazuje kao čist vizuelni jezik.

Naše slike su na tragu Op-arta uz veliko uvazavanje nasledja Bauhausa. One se mogu tumačiti i kao geometrijska apstrakcija u postupku formiranja strukture slike. Sledeći maštu i iracionalno na svom putu ka predmetu one nas vode kraju strukturalističkih istraživanja kroz lavirint utopijske arhitekture.

Dim Tim na svojim slikama istražuje ritam čiji su zakoni ključ za funkciju ljudske svesti, kao i fenomene konstrukcije i dekonstrukcije, a kako Leon Max Lederman dobitnik Nobelove nagrade tvrdi, zakoni prirode su postojali i pre nego što je počelo vreme; jer da nisu, ne bi se ništa ni moglo početi.

Konzistentno promišljanje medija koji smo izabrali za svoj umetnički izraz ima za cilj da se umetnost i slika shvate kao karijatida duše, bez zavirivanja u haos podela i ezoteričnih doktrina u umetnosti i nauci danas.

 

Metamorfoze, Grad I, akrilik na platnu, triptih 100 x 200 cm, 2013 m

 

Dim Tim

Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić rade zajedno na različitim umetničkim projektima od 2011. godine, a od 2012. formiraju umetničku grupu Dim Tim.

Dim Tim je izlagao na četiri grupne izložbe: “Od Do – Jedno moguće stanje savremene slike i crteža u Srbiji” u galeriji Magacin KM u Beogradu, na izložbi projekata spomen – obeležja Milutinu Milankoviću u Beogradu, u galeriji Narodnog  muzeja Crne Gore „Atelje Dado“ u okviru Danijeline izložbe “200” na Cetinju i na “Novembarskom salonu vizuelnih umetnosti” u Kraljevu.

Studijski su boravili u Parizu (Cite des Arts), Beču, Veneciji, Bazelu, Cirihu i Ženevi.

Radovi Dim Tima nalaze se u kolekcijama: „Deutsche Telekom“ Berlin i privatnim kolekcijama u Porto Montenegru u Tivtu, Kotoru, Banjaluci, Ženevi i u Pragu.

Žive i rade u Beogradu i Kotoru.

dimtimart@gmail.com

www.danijelamrsuljavasic.com

 

Metamorfoze, Manihejske kapije, akrilik na platnu, triptih 100 x 150 cm, 2013 m

 

Danijela Mršulja Vasić je rođena u Kotoru 1979. godine. Diplomirala  i magistrirala 2009. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno završava Umetničke doktorske studije, a iza sebe ima trinaest samostalnih i veliki broj grupnih izložbi, kao i sedam skulptura/instalacija izvedenih u javnom prostoru, u Nemačkoj, Austriji, Italiji i Crnoj Gori.

Milenko Vasić je rođen u Mostaru 1952. godine. Izlagao je fotografije na pet samostalnih izložbi i na preko 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i pohvala za fotografiju.

 

Metamorfoze, Monument I, akrilik na platnu, triptih 100 x 200cm, 2013 m

Stonehenge, Istok Zapad, Jutro Vece, polipih, akrilik na platnu, triptih 100 x 100 cm, 2013 m