Beograd – Promocija knjige ”Majčina kletva kao imperativ”

 

Izdavacko preduzece Pesic i sinovi - Beograd

 

U subotu, 12. aprila 2014. godine, u 19 časova, u prostorijama ”Centra za istraživanje Nikole Tesle” u Beogradu, ulica Prizrenska broj 11., održaće se promocija knjige ”Majčina kletva kao imperativ”, autora Mirjane Aleksandrove Rajković .

Promociju organizuje izdavačka kuća “Pešić i sinovi” iz Beograda.

O knjizi će govoriti:

Vesna Pešić, direktor izdavačke kuće “Pešić i sinovi”
Velimir Abramović, recezent knjige i
Mirjana Aleksandrova Rajković, autor

 

Izvod iz recenzije

Majcina kletva kao imperativ - naslovna strana’’U etnopsihologiji do nedavno udruženih južnoslovenskih naroda postoje tri studije koje bitno odredjuju sudbinu ove bivše zajednice. To su Cvijićeva Antropogeografija i Dvornikovićeva Karakterologija Jugoslovena i Mit i religija u Srba, Veselina Čajkanovića.

Ovo je četvrta takva studija, po strogo odredjenoj mentalnoj suštini kojom se bavi – najznačajnija. Jedino pristup Mirjane Aleksandrove Rajković osvetljava nam tajanstvenu etarsko-spiritualnu vezu Lepenskog Vira, Vinčanske kulture rodovskog društva, Slovenske paganske prirodne magije, Kanjoša Macedonovića Stjepana M. Ljubiše, Njegoševog Gorskog vijenca, sa Kremanskim  proročanstvom, koje je i u poslednjem ratu u mnogome odredilo istorijski naivno masovno srljanje naših ljudi. Zaista, samo pristup preko energetske praroditeljke snage kletve i blagoslova nas najneposrednije vodi do naših dana…’’

 

Riječ autora

’’Ovom studijom želim da skrenem pažnju na energetski značaj i efekat, kako pozitivne tako i negativne energije, koju imaju roditeljskih blagoslovi  a posebno kletve.

Pojava u koju sam se upustila da je istražim, još uvijek je praktično neistražena a tako prisutna – što izgleda nelogično i kontradiktorno, ali je tako. I to ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu. No, meni je to bio podsticaj više za rad, ali i otežavajuća okolnost zbog nedostatka odgovarajuće literature.

U ovo istraživanje sam morala ući uglavnom na osnovu sopstvenog intuitivnog osjećaja za značaj ovakve pojave i doživljaja snage energije koju proizvode roditeljski blagoslovi ali i majčine kletve, kao i određenog predznanja iz raznih oblasti.

Pojašnjenje uticaja ovih pojava kao i primjere istih, dajem na uvid u cilju doprinošenja boljem razumijevanju i razotkrivanju pogubnog uticaja loše energije i njenih vibracija koje u sebi nose majčine kletve, a koje su bile (djelimično su i dalje prisutne) na prostoru na kojem sam provela dugi niz godina života i iz kojeg potičem – Crne Gore.

Istorijski podaci govore da su kletve i inače, a ne samo materinske, bile prilično prisutne u XIX i XX vijeku. No, na materinske kletve se u većini situacija gledalo skoro sa simpatijama, jer je svaka majka oduvijek imala opravdanje za sebe pred svima ostalima samim tim što je rodila to dijete, pa i pred samom sobom. Meni to izgleda kao jedna tužna i ružna manipulacija sa tako svetom ulogom…”

 

Mirjana Aleksandrova RajkovicMirjana Aleksandrova Rajković, književnica iz Cetinja dobitnica je internacionalne nagrade za poeziju ’’Menzione Particolare’’, u Ređo Kalabriji 2008. god. Uporedo sa pisanjem, bavi se i slikarstvom, alternativnom medicinom itd. Do sad objavljene knjige od istog autora su:

–     Najava, 1984. god.
–     Samo da ne zaboravim da se smijem, 1989. god.
–     Umjesto ćutanja koje to nije, 1991. god.
–     Sve je igra, 1998. god.
–     Dio priče o Velikom Srcu, 1999. god.
–     Četiri vjetra ili na bezvremenom putu, 2005.god.
–     Pisma, bilješke, eseji, 2007. god.
–     Roman ALBUM, 2009. god.
–     Ako odem, 2012. god.