Beograd – Samostalna izložba „U snu san“ Ivanke Vane Prelević

 

 

U četvrtak, 9. februara 2017 godine, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće otvorena samostalna izložba „U snu san“ Ivanke Vane Prelević.

IvankaVanaPrelević je diplomirala 1990. i magistrirala 1995. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku vajarstva, u klasi prof. Miodraga Živkovića. Na istom fakultetu magistrirala je 2006 god. na odsjeku scenografije u klasi prof. Geroslava Zarića. Član je ULUCG-a od 1992. Stalno je zaposlena u Crnogorskom narodnom pozorištu od 1995, a od 2006. do 2010. Bila je angažovana na Atlas TV kao scenograf. Učestvovala  je kao autor scenografije i kao autor kostima i lutaka na preko 30 pozorišnih i baletskih predstava. Bila je i scenograf animiranog filma  “Nastup“ (autorke Katarine O Hern, Centar film Beograd, 2007.) i na filmu „Gledaj me“ (scenariste i režisera Marije Perović, Katun Movies Podgorica, 2008.). Dobitnica je stipendije “Velibor – Bucko Radonjić” 2002. Crnogorskog narodnog pozorišta za scenografiju.

Dobitnik je nagrada za likovnu umjetnost: 1995, 2002. i 2004. Podgoričkog likovnog salona; 1996. i 2002. Zimskiog salona u Herceg Novom; 2006. Pivo Karamatijević; 2012. Nagrada Centra savremene umjetnosti Crne Gore; 2014. Prva nagrada za intermedije na 12. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu; 2014. Gran Pri Crnogorskog likovnog salona “13 novembar” na Cetinju; 2016. Treće nagrade na konkursu Sinhro-Art konstrukcija Porto Montenegro, Tivat; 2016. Godišnja nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta.

Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Sprovodeći neodvojivo spiritualna i supstancijalna istraživanja, prema navodima istoričarke umjetnosti Ljiljane Karadžić, Vana Prelević kontinuirano stvara simboličke strukture koje svoju snagu djelovanja izvode iz finog stabilizovanja razlika i koegzistencije fizičkog i duhovnog, konkretnog i opšteg, saznajnog i nedokučivog. Iako vrlo koncentrisana na same materijale, njihovu fizičku supstancijalnost i plastička svojstva, umjetnica izvlači na površinu simbolično i imaginarno, stvarajući fikcionalni višak koji njene instalacije i objekte čini auratičnim. U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Bojana Burić je, između ostalog zapisala: “Ambijentacija galerije objektima Vane Prelević utemeljena je na konceptu tematizacije kontrapukta, zasnovani na opozicijama materijalnih svojstava – meko/tvrdo, vlaknasto/gusto, belo/crno, tamno/svetlo…Istovremeno u fokusu rada ove umetnice je istraživanje adekvatnog umetničkog govora o univerzalnim problemima ljudskog postojanja u savremenom svetu. U tom smislu je naglašena i potreba da se spoljašnji svet nađe u unutrašnjosti galerije kako bi se operativno i jezički artikulisali i formulisali stavovi na likovno adekvatan način. Više decenijska praksa da se radovi umetnika koji rade intervencije u slobodnom, spoljašnjem prostoru, dokumentuje i na taj način prezentuje u galerijskom prostoru, za Vanu Prelević nije željeno rešenje. Ona problematizuje usaglašavanje spoljašnjeg i unutarnjeg prostora, svojim galerijskim instalacijama. Kroćenjem eolskih snaga i puštanjem oblika u unutrašnji prostor u kome egzistiraju materijalizovani snovi i teške, metalne misli na uzglavlju postelje iste substance  koja gradi oblike, pokušava da pomiri realnost i utopijske snove, kao i težnju za uspostavljanjem izgubljene harmonije između čoveka i prirode. Neki od naslova njenih radova koji su izvedeni od prirodnih materijala (drvo) sugeriraju rudimentarnu vezu folklornog stvaralaštva sa prirodom, a belina i paučinasto predivo vlakna vatelina prizivaju ideju o Vani Prelević kao umetnici koja tka predivo od snova”

Izložba se realizuje uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

 

Fotografije: Duško Miljanić

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =