Bijenale crnogorskog teatra – predstava “Mediterano”

 

U četvrtak 11. oktobra, u okviru Bijenala crnogorskog teatra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava „Mediterano“, koju je po motivima teksta Enca Montelonea za film “Mediteraneo”, režirao Erol Kadić. Predstava je nastala u produkciji Centra za kulturu Tivat. Dramatizaciju je uradila Dunja Petrović,  asistent reditelja je Slavka Nelević, Kostimograf Ivanka Krstović, rješenje scene i izbor muzike poptisuje reditelj Erol Kadić, scenski pokret Slavka Nelević, dizajn svijetla Radomir Stamenković. U predstavi igraju:Vlastimir Đuza Stojiljković, Mladen Nelević, Boro Stjepanović, Nenad Ćirić, Tanja Bošković, Julija Milačić, Goran Slavić, Stevan Radusinović, Slaviša Grubiša i Emir Ćatović. Pojavljuju se i statisti: Anuška Vlahović, Milivoj Slaby, Vojislav Vojo Kaluđerović, Dragan Laković, Đorđe Šušić i Dušan Šušić.

Selektorka Nataša Nelević je zapisala: “Atmosfera Mediterana takođe drži na okupu elemente predstave “Mediterano” (Centar za kulturu, Tivat) koju je, prema motivima filma “Mediterraneo” (Enco Montelone i Gabriele Salvatores) režirao Erol Kadić. Mediteran ovdje, međutim, nije više samo znak neodređne atmosfere i odgovarajućeg sentimentalnog raspoloženja: on ovdje poprima određeniji, precizniji sadržaj i postaje neka vrsta kuturološkog, političkog ili utopijskog znaka. “Mediterano” je “romantična” drama: koristeći motiv Mediterana ona priziva “sjećanje” na izgubljeni prvobitni sklad i punoću života na “izvorištu civilizacije” i u tom kontekstu propituje konačne učinke civilizacije. To “sjećanje” na “cjelovitu ljudskost”, za koje se pretpostavlja da nije nestalo, predstavlja temelj na kojem se ovdje pokušava izgraditi “pozorište koje komunicira”.

Reditelj Erol Kadić kaže: “Miris Mediterana i energija mora, suptilna erotska atmosfera začinjena zdravim humorom, ljepota razvijanja prijateljstva i bliskosti u gotovo antičkom okruženju, ali u savremenim okolnostima… pruža nam harmoničnu kompoziciju koja od prve do posljednje scene slavi život i čovjeka – prelijepog i nagog u svojim htjenjima i svojoj suštini, i gospodara i roba u doživljaju svoje sudbine i života kojim je darovan…Na jednom nivou, kroz niz poetičnih, komičnih i simboličnih scena, junaci se kroz situacije otkrivaju i doživljavaju lične promjene, a na drugom, gledalac biva lukavo uvučen u relaksirajuću mediteransku atmosferu u kojoj lako i bez pritiska, naizgled samoinicijativno, promišlja smisao života i postojanja, da bi na kraju, s osmjehom na licu i sam doživio katarzu.”

Nakon izvođenja predstave, u pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta biće organizovan okrugli sto medija i kritike.