Bijenale crnogorskog teatra – predstava “Revizor”

 

“Revizor”

 

U poneđeljak 8. oktobra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće izvedena predstava „Revizor“ N.V.Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića, u okviru Bijenala crnogorskog teatra.  Adaptaciju teksta uradila je Žanina Mirčevska, scenski pokret osmislila Tamara Vujošević Mandić, kostimograf je Jelena Stokuća, scenograf Darko Nedeljković, asistent scenografa Mirko Radonjić, izbor muzike potpisuje reditelj Veljko Mićunović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Branimir Popović, Žaklina Oštir, Branka Stanić, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Danilo Čelebić, Mišo Obradović, Slobodan Marunović i Gojko Burzanović. Adaptaciju i dramatizaciju poptisuje Žanina Mirčevska, kostimografiju Jelena Stokuća, scenografiju Darko Nedeljković, koreografiju Tamara Vujošević Mandić, izbor muzike Veljko Mićunović.

Selektorka Nataša Nelević navodi: Revizor” N.V.Gogolja u režiji Veljka Mićunovića (Crnogorsko narodno pozorište) je predstava nastala na povjerenju u permanentu savremenost i nadistorijsku političnost klasičnih dramskih tekstova, koja uvijek može biti rekontekstualizovana i reanimirana rediteljskim iščitavanjem i dobrim izborom scenskih znakova. Veljko Mićunović je režirao ovu predstavu na tradiciji autorskog rediteljskog čitanja klasika kao savremenika, čitanja koje ne ruši integritet teksta, koje raščišćava teren za intertekstulnost, za pravljenje distinkcija između lingvističkog i scenskog teksta, različitih epoha i političkih iskustava, i koje traga za političkim značenjima uspostavljajući te relacije. Konačno, ovaj “Revizor” je savremena drama: uvjereni smo u to da udvorištvo, hipokrizija i bestijalnost ljudi devetnaestovjekovne carske Rusije žive i dalje u našim savremenicima, kao i u to da ovaj “fikcionalni”, intertekstulani oblik političkog pozorišta i dalje ostaje funkcionalan.“

Reditelj Veljko Mićunović zapisao je: “Ovo scensko tumačenje Gogolja potencira reviziju kao društvenu mimikriju, a ko­rupciju kao vječnu igru koja traje i ne da se zaustaviti… Sve se vrti u krug. What goes around comes around… Ništa se nije promijenilo od carističkog društvenog kon­teksta u kome je Gogoljev kritički duh zapažao, pa sve do naših dana tranzicije i kapitalističkog profiterskog duha. Govorimo o amoralu među spodobama koje ne prepoznaju moralni kodeks. Tu sve vrvi od trivijalnosti i zjapi od odsustva emocija. Pred apsurdom smo.U ovom čitanju Revizora nema otrežnjenja jer ga ne zaslužujemo, zasmijava nas, jer se sami sebi smijemo. Dobrodošli u svijet nepopravljivog!”

Okrugli sto medija i kritike biće održan nakon izvođenja predstave.