Bijenale crnogorskog teatra – Program za subotu i neđelju 11. i 12. oktobra 2014. godine

 

CNP - znak 150

 
 

U subotu 11. oktobra, na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava  „Koza ili ko je Silvija“, Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića i produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta. Predstava će biti izvedena u okviru Selekcije Bijenala crnogorskog teatra. Pored režije Danilo Marunović potpisuje i dizajn scene i izbor muzike, asistent scenskog dizajna je Ivanka Vana Prelević, saradnik na kostimografiji Natalija Vujošević, dizajn svjetla potpisuju Mirko Radonjić i Mili Malović. U predstavi igraju: Marko Baćović, Nada Vukčević, Dejan Ivanić i Emir Ćatović.

“Predstava “Koza ili ko je Silvija” Edvarda Olbija u režiji Danila Marunovića postiže svoje dejstvo inteligentnim i senzibilnim pozorišnim čitanjem jednog sada već klasičnog dramskog teksta i izborom funkcionalnih konvencionalnih pozorišnih sredstava koji svoju teatralnost ostvaruju bez nasilja pozorišta nad tekstom i u dosluhu sa njim. Konačno, na jedan gotovo eksperimentalan način u ovoj predstavi se uvijek (pa i danas) goruća tema slobodne ljubavi i ironično i bolno objelodanjuje u samom svom značenjskom središtu”, navodi Nataša Nelević, selektorka Selekcije.

 

Predstava Koza ili ko je Silvija

 

U nedjelju, 12. oktobra, na Velikoj sceni u 21 sat, biće izvedena predstava “Garderober”, Ronalda Harvuda, u režiji Veljka Mićunovića i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. Predstava će biti izvedena u okviru Selekcije Plus Bijenala crnogorskog teatra.

Tekst je preveo Vladimir Kralj, priređivači teksta su Veljko Mićunović i Slobodan Obradović, jezičku adaptaciju uradila je Metka Damjan, damaturg je Vili Ravnjak, scenograf Hans Georg Schafer, kostimografkinja Suzana Rengao, dizajn svjetla Veljko Mićunović i Hans Georg Schafer, lektorica Metka Damjan, izbor muzike potpisuje reditelj Veljko Mićunović, dizajn maske Mirjana Đorđević. U predstavi igraju: Ivo Ban, Ksenija Mišić, Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Mirjana Šajinović, Viktor Meglič i Davor Herga.

„Predstava Garderober Ronalda Harvuda i Veljka Mićunovića bavi se pitanjima teatra, glumljenja, sujete autora, odnosa prema publici, ali i njihovim ličnim odnosima, prijateljskim, emotivnim. U vezi sa time, fino se ulazi i u domen slikanja relacija između umjetnosti i života, stvarnog i glumljenog, što konačno dovodi do zamagljivanja granica između stvarnosti i pozorišta. Mićunovićev rediteljski rukopis karakteriše fina stilizacija, svedenost sredstava, funkcionalna statičnost igre, ritualnost pokreta. Svi glumci su sve vrijeme prisutni na sceni, u svečanoj tišini prate razvoj radnje, napete promjene u ponašanju velikog glumca u trenucima fizičke i duhovne onemoćalosti. Ivo Ban u ulozi Sera sjajno prikazuje brojne slojeve njegovog karaktera, od arogancije i samodovljnosti slavnog glumca, do fražilnosti, nesigurnosti, slabosti koje ga paralelno lome. Vladimir Vlaškalić kao garderober Norman ubedljivo je komplementaran partner, jak kada je Ser slab, uporan kada je Ser neodlučan. Ovaj Garderober je elegantna i promišljena oda teatru, riječi i umetnosti igre“, navodi se u obrazloženju selektorke Selekcije Plus Ane Tasić.