Budva – Dokumentarna izložba novinara Stanka Papovića

 

Moderna galerija Budva 445

 
 

U budvanskoj Modernoj galeriji   7. oktobra 2013.godine (ponedeljak) u 20 časova biće otvorena  dokumentarna izložba novinara Stanka Papovića.

Stanko Papović, rođen u Vilusima (nikšić), 25. avgusta 1942.godine. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu – katedra za etnologiju, 1969. godine. Radio je kao referent za etnološke spomenike kulture u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Osijeku 1970 – 1972. godine. Od 1972. do 1988. bio je rukovodilac muzejske djelatnosti u Budvi, potom šef za propagandu Grada teatra, najprestižnijeg festivala na prostoru bivše SFRJ. Član je Udruženja novinara od 1978., tada Jugoslavije, potom državne zajednice Srbije i Crne Gore, a sada Crne Gore. Član je odbora za etnologiju CANU. Bio je direktor Grada teatra 2002. godine. U periodu od 1978. do 2008. godine bio je stalni saradnik beogradske „Politike“, a sada je stalni saradnik „Ilustrovane politike“. Sarađivao je u listovima: „Pobjeda“, Politika Ekspres“, „Primorske novine“; u nedeljnicima: „Vreme“, „NIN“, „Osmica“, „Bazar“ i u TV Budva. Autor je knjige „Antička Budva“ sa dr Ljubišom Popovićem (1966), etnološke studije sela „Podostrog“ (1988), publikacije „Ti grobovi nisu rake, već kolevke novih snaga“ (1999), „Ancient Budva“ (2001), englesko izdanje, zatim knjige „Santa Marija izazov umjetnika“ (2001), ponovljenog i dopunjenog izdanja „Selo Podostrog – manastir Podmaine“ (2003) i knjige intervjua „Skeniranje duša“ (2006) objavljenih u Politici, zatim knjige „Antička Budva“ (2013) na srpskom i engleskom jeziku i autor publikacije „Generacija 1959 – 1963“. Koautor je knjiga „Spomen obilježja Narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije“, „Poslovni Uspjeh“ i „Pečat ličnosti“.

Od oktobra 1972. godine živi i stvara u Budvi.

Mirela Čormaković, istoričar umjetnosti za predstojeću izložbu između ostalog kaže: “Ovom neobičnom ekspozicijom, umjesto vizuelnim, galerijski zidovi na izvjesno vrijeme ustupaju mjesto portretima ispisanih riječju. Kao portret u slikarstvu, tako se i intervju u novinarstvu ostvaruje u pronalaženju psihološke originalnosti predstavljenih ličnosti što iziskuje izvanredne opžajne i komunikacijske sposobnosti samog autora, te se stoga  smatraju najtežim i najzahtjevnijim  izrazom svog žanra.

Kulturni djelatnik, etnolog po vokaciji, Stanko Papović sa strašću istraživača, analitičnošću i sistematičnošću naučnika, tokom tri decenije iz susreta sa brojnim ličnostima iz najrazličitijih oblasti društveno-javnog života domaće, evropske i svjetske scene, ispisao je mnoge vrijedne zapise njihovih kazivanja o sebi, svom životu i radu.”