Budva – Izložba “Magija igle i niti“

 

Muzej Budva

 
 

U Arheološkom muzeju u Budvi 19. juna 2015. godine (petak) u 20 časova biće otvorena izložba pod nazivom „Magija igle i niti“. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore kao i u saradnji Polimskog muzeja iz Berana, Narodnog muzeja Crne Gore – Etnografski muzej Cetinje i JU Muzeji i galerije Budve.

narodna nosnja„Ni eksponata od kojih je sačinjena ova izložba ne bi bilo da nije bilo igle i niti. Ali, svi ovi djelovi narodne nošnje iz raznih krajeva Crne Gore, mogli su biti jednako korisni i da su sasvim jednostavni, odnosno bez i jedne šare, bez ijednog ukrasa…

Eksponati od kojih je sačinjena ova izložba pripadaju prošlosti, i sasvim sigurno oni koji budu razgledali izloženo neće ostati ravnodušni. Izložbe, kao što je ova, imaju za cilj da osvježe u nama osjećanje bliskosti i jedinstva sa svojim precima, da podstaknu na izučavanje naše starine i očuvanje njenog duha kao osobenosti među drugim narodima svijeta, a za one koji se bave modom – može biti itekako – inspirativna. Nove tehnologije u proizvodnji materijala za izradu odjeće i drugih predmeta koji se od tih materijala prave, kao i tehnička sredstva koja toj izradi služe, pružaju nesagledive mogućnosti za realizaciju stvaralačkih ideja u kreaciji novog, a u tom novom, itekako, ima mjesta i za mnogo čega – starog…“ dijelovi teksta iz kataloga, Violeta Folić.

Izložba će trajati do kraja jula 2015.godine.

 

Eksponati 1-2