Budva – Izložba poljskih arheologa iz Centra za proučavanje antike jugoistočne Evrope

 

Muzej Budva

 
 

U lapidarijumu Arheološkog muzeja 20.avgusta 2014.godine (srijeda) u 18 časova biće otvorena izložba koja će predstaviti dostignuća poljskih arheologa iz Centra za proučavanje antike jugoistočne Evrope Univerziteta u Varšavi pod nadzorom prof. dr hab. Piotr Dičeka.

Izložba je realizovana u saradnji JU Muzeji i galerije Budve i Ambasade Republike Poljske u Podgorici i Centara za proučavanje antike jugoistočne Evrope Univerziteta u Varšavi.

Poljski arheolozi iz Centra za istraživanja antike jugoistočne Evrope varšavskog Univerziteta počeli su iskopavanja u Risnu 2000. godine. Prikazana izložba je posvećena njihovim dostignućima i sačinjena je od mnogo interesantnih informacija i fotografija njihovih pronalazaka – predmeta za svakodnevnu upotrebu, novčića i nakita. Istraživanja poljskih arheologa u Risnu pod rukovodstvom prof. Piotra Dičeka ne odnose se samo na epohu helenizma, već i na kasnije epohe – između ostalog i rimsku imperiju.

Na fotografijama vrijednih pronalazaka moći će da se vide  između ostalog prsten iz III vijeka p.n.e., ćup sa 4656 bronzanih moneta koje su promijenili istoriju i mnogo drugih interesantnih pronalazaka od svjetskog značaja.

Otvaranju će prisustvovati i sam prof. Piotr Diček.

Izložbu će otvoriti njena Ekselencija Ambasadorka Republike Poljske u Crnoj Gori Grażyna Sikorska.

Izložba će biti otvorena za javnost do 29. avgusta 2014.