Budva – Izložba slika Jelene Đurašković

 

JU Muzeji i galerije Budve

 
 

U srijedu 02. septembra 2015. godine, u 21h, u Modernoj galeriji u Budvi, biće otvorena izložba slika mlade budvanske umjetnice Jelene Đurašković.

 

Jelena Djuraskovic - Rad 2Jelena Đurašković је rođena  17.08.1990. godine u Beogradu. Diplomirala je 2014. godine  na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer – slikarstvo, u klasi prof. Dragana Karadžića. Studijski je boravila u Turskoj (Samsun) 2013/14. Živi u Budvi i na Cetinju gdje pohađa magistarske studije na FLU. Jelena je imala četiri samostalne izložbe i više grupnih izložbi i prezentacija.

Prof. Ružica Lazarević o Jeleninom stvaralaštvu piše:

Jelena Djuraskovic - Rad 1„Jelena, na tragu o postanku  bića, pronalazi  snove kao putokaz   ka   slobodi umjetničkog stvaranja. Kroz snove ona dodiruje taj prostor između jave i sna u kome se tka svako umjetničko djelo, negdje između duha i materije, emocije i svijesti.
Radoznalost prati njenu potrebu da dođe do suštine čovjekovog bića, do razumijevanja postojanja, razumijevanja Boga koji stvara iz nestvorenog, ili, nama nepojmljivog, pa stoga i zagonetnog, mističnog.

San rastapa granice ega, on vodi Jelenu do arhetipskih simbola kolektivno nesvjesnog i polazište je za prevazilaženje ovozemaljskih prostornih granica. I tako forme u njenim slikama počinju da lebde, da se kreću “ka gore”, oslobođene gravitacije. Zato ćemo samo u obrisima crteža prepoznati vezanost za materijalno i prepustiti se toplini lirskog  kolorita, asocijacijama, simbolima…“

Izložbu će otvoriti Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti i biće otvorena do 16. septembra.