Budva – Književno veče Dimitrisa Mingasa

 

Grad teatar 445x300

 
 

Najava gostovanja Dimitrisa Mingasa,
pisca savremene grčke književnosti,

u zimskom dijelu programa „Grada teatra“

 

U petak, 13. februara, sa početkom u 19 časova, u Modernoj galeriji u Budvi će se održati književno veče Dimitrisa Mingasa, pisca savremene grčke književnosti. Nakon nekoliko uspješnih događaja koje je „Grad teatar“ organizovao u vanfestivalskom periodu,  zimski dio programa se nastavlja predstavljanjem književnog djela ovog grčkog pisca, koji po prvi put gostuje u Budvi i Crnoj Gori. Ovo gostovanje „Grad teatar“ organizuje u saradnji sa Ambasadom Grčke, dok je prostor za održavanje večeri ustupila Moderna galerija iz Budve.

Dimitris MingasDimitris Mingas je književnu karijeru počeo 1995. god. objavljivanjem zbirke pjesama Grliš čovjeka ako dotakneš more u izdanju  izdavačke kuće “Entevktirio”. 1999. god. izašla mu je zbrka pripovjedaka pod naslovom Napušteni, u izdanju izdavačke kuće “Polis”. Za tu knjigu nagrađen je 2000. god. od strane časopisa “Čitam”. 2001. god. izdavačka kuća “Polis” je objavila njegov roman Rijetko sniježi na ostrvima, a u novembru 2003. god.  izdavačka kuća “Metehmio” objavila je zbirku pripovjedaka pod naslovom Sam u Solunu. 2005. godine izdavačka kuća “Metehmio” je objavila njegov roman Samo smo se igrali!. U novembru 2007. Ista izdavačka kuća objavila je i roman Telemahova Odiseja. U aprilu 2012. godine izašao je i roman Plutajuća ostrva. Roman Rijetko sniježi na ostrvima preveden je na italijanski jezik  i objavljen u oktobru 2004. godine od strane izdavačke kuće “Crocetti Editore”, pod naslovom Sulle isole non nevica mai, dok je romane Samo smo se igali! i Telemahova Odiseja objavila izdavačka kuća “Geopoetika”  na srpskom jeziku. U avgustu 2007. godine španski INSTITUT DEL CINEMA CATALÀ S.A. dobio je autorska prava za pisanje scenarija na knjigu. Pripovijetka Crna oluja, iz zbirke Napušteni, ekranizovana je pod istim naslovom. Njegove pripovjetke su prevedene na engleski, francuski, italijanski i kineski jezik.

Na večeri će govoriti autor, a o njegovom književnom djelu i mjestu u savremenoj grčkoj književnosti govoriće dr Predrag Mutavdžić, prof. Beogradskog univerziteta. Publici će se ispred izdavačke kuće “Geopoetika” obratiti izvršna urednica Jasna Novakov Sibinović. O ostvarenoj kulturnoj saradnji i značaju kulturnih razmjena ovog tipa govoriće gđa Jula Salesiotu, ispred Ambasade Grčke i g. Blažo Radoman, ispred “Grada teatra”.