Budva – Okrugli sto “Kriza kulture u Crnoj Gori i regionu”

 

Agora 1

 
 

U subotu, 30. novembra, u 19 sati, u amfiteatru Akademije znanja u Budvi, biće organizovan Okrugli sto pod nazivom „Kriza kulture u Crnoj Gori i regionu“.

Na okruglom stolu govoriće Božena Jelušić, profesorica i teoretičarka književnosti, Vesna Vujošević, glumica i pedagog, Tanja Rajić iz NVO Expeditio, Siniša Jelušić, profesor na FDU na Cetinju, Janko Ljumović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta i Merin Smailagić, direktor JU Grad teatar. Moderatori su Novak Govedarica i Stanka Rađenović.

Čini se da je diskusija na pomenutu temu neophodna jer stanje u kulturi nije kakvo bi trebalo da bude. Sam pojam kulture se relativizuje u društvu, kultura biva skrajnuta, ne vodi se dovoljno računa o institucijama kulture. Mnoge od njih, u nedostatku sredstava i strategija- improvizuju programe, organizuju koliko mogu i umiju. Pojedine se snalaze na tržištu kulturnih dobara, druge jedva da funkcionišu. Čini se da je sve prepušteno pojedincima koji i dalje imaju volje i entuzijazma, čak i u okviru institucija. Evidentna je kriza finansiranja kulturnih programa, što se, moguće, odražava i na kvalitet ili, pak, kontinuitet produkcije.

Kakvo je stvarno stanje kulture u Crnoj Gori; kako povećati kvalitet i kontinuitet kulturnih programa; kako unaprijediti stanje u kulturnim institucijama; kako bolje iskoristiti potencijale brojnih kvalitetnih umjetnika;  da li je stanje u kulturi bolje u regionu; može li se situacija promijeniti nabolje; kakva će biti pozicija kulture u godinama koje dolaze –  samo su neka od pitanja na koje će učesnici konstruktivne diskusije pokušati da daju odgovore, ili da postave prava pitanja. Takođe, očekuje se i aktivno učešće publike u ovoj diskusiji.

Okrugli sto „Kriza kulture u Crnoj Gori i regionu“ organizuje NVO Agora uz pomoć Akademije znanja a pod pokroviteljstvom Opštine Budva.

NVO Agora