Budva – Promocija knjige “Majčina kletva kao imperativ” Mirjane A. Rajković

 

 

U srijedu, 22. oktobra 2014. godine, u 18h, u TQ centar Plaza u Budvi, u okviru projekta „Družimo se srijedom“, Organizacija žena Budve promovisaće knjigu “Majčina kletva kao imperativ”, Mirjane A. Rajković, književnice iz Cetinja.

Riječ je o  etno-psihološkoj studiji na temu uticaja pozitivne energije na ličnost čovjeka – koja dolazi od strane blagoslova roditelja, a takođe i uticaj negativne energije kojom isijavaju roditeljske kletve.

O filozofskim akcentima, govoriće prof. jezika i književnosti Katarina Sarić a o istraživčkom putu i zaokupljenosti temom majčine kletve, autorka.

Mirjanu Aleksandrovu Rajković je intrigirao smisao života, a istovoremeno je željela otkriti što treba suštinski uraditi da se poboljša kvalitet življenja na globalnom planu,  jer on nije samo u spoljnim okolnostima, nego i u našem pristupu životu, u unutrašnjosti čovjeka i njegovom pogledu na život.

Nakon promocije u Centru za naučno istraživanje Nikole Tesle u Beogradu i ove u Budvi, Mirjana Aleksandrova Rajković će knjigu predstaviti i u drugim gradovima Crne Gore i okruženja.

 

U uvodnom dijelu knjige Mirjana A. Rajković između ostalog kaže:

Mirjana Aleksandrova Rajkovic’’Ovom studijom želim da skrenem pažnju na energetski značaj i efekat, kako pozitivne tako i negativne energije, koju imaju roditeljskih blagoslovi  a posebno kletve.

Pojava u koju sam se upustila da je istražim, još uvijek je praktično neistražena a tako prisutna – što izgleda nelogično i kontradiktorno, ali je tako. I to ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu. No, meni je to bio podsticaj više za rad, ali i otežavajuća okolnost zbog nedostatka odgovarajuće literature.

Majcina kletva kao imperativ - naslovna stranaU ovo istraživanje sam morala ući uglavnom na osnovu sopstvenog intuitivnog osjećaja za značaj ovakve pojave i doživljaja snage energije koju proizvode roditeljski blagoslovi ali i majčine kletve, kao i određenog predznanja iz raznih oblasti.

Pojašnjenje uticaja ovih pojava kao i primjere istih, dajem na uvid u cilju doprinošenja boljem razumijevanju i razotkrivanju pogubnog uticaja loše energije i njenih vibracija koje u sebi nose majčine kletve, a koje su bile (djelimično su i dalje prisutne) na prostoru na kojem sam provela dugi niz godina života i iz kojeg potičem – Crne Gore.

Istorijski podaci govore da su kletve i inače, a ne samo materinske, bile prilično prisutne u XIX i XX vijeku. No, na materinske kletve se u većini situacija gledalo skoro sa simpatijama, jer je svaka majka oduvijek imala opravdanje za sebe pred svima ostalima samim tim što je rodila to dijete, pa i pred samom sobom. Meni to izgleda kao jedna tužna i ružna manipulacija sa tako svetom ulogom…”