Centar za kulturu Tivat – Program za neđelju 28. i poneđeljak 29. avgust 2016. godine

 

Centar za kulturu Tivat

 
 

NEĐELJA

21 sat

Na sceni Atrijum ljetnjikovca Buća u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće izvedena pozorišna predstava “Tre sorelle” u produkciji Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje i Centra za kulturu Tivat.

 

Tre sorelle 445

 

Po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Zorana Rakočevića, ovu predstavu u produkciji Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, izvodiće studenti treće godine studijskog programa gluma u okviru ispita iz istoimenog predmeta, i to: Marija Đurić, Jelena Đukić, Marija Labudović, Omar Bajramspahić, Vule Marković, i Pavle Popović. Takođe, ovom predstavom studentkinja treće godine produkcije Jelena Odalović, polagaće ispit iz istoimenog predmeta. Šef klase je red. prof. Branislav Mićunović u saradnji sa profesorom doc. mr. Brankom Ilićem.
Dramaturg Stevan Koprivica istakao je: “Tre sorelle” se vraćaju doma da provjere kako legende i demone i ljubavi sagledava najnovija generacije crnogorskih dramskih umjetnika. Ima li ljepšeg dogadjaja za pisca i profesora škole iz koje dolazi reditelj i glumci?“

 

21 sat

Na platou ispred muzeja “Zbirka pomorskog nasljeđa” Porto Montenegro, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće održan koncert pod nazivom “Duo flauta – klavir” u izvođenju Brune Matijević i Oleksija Molčanovog.

Bruna Matijević, nižu muzičku školu završava u Tivtu, srednju u Kotoru.

2004.g.upisuje Muzičku Akademiju na Cetinju, gdje završava osnovne, specijalističke i magistarske studije u klasi eminentnog profesora flaute Ljubiše Jovanovića.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima, kako solo, tako i u kamernim sastavima.

Polaznica je brojnih seminara za flautu i kamernu muziku kod eminentnih profesora (L.Sello, Lj.Jovanović, M.Lipovšek, A.Zupan, N.Paklar Marković, D.Bušić, S.Francoise, G.Porat, M.Nenadović)

Njena pedagoška karijera započinje 2005.g.u Tivtu, gdje i danas djeluje kao profesorica flaute.

Redovno koncertira u sklopu muzičkog dijela festivala „Purgatorije“ –Tivat, u kamernim sastavima, a i kao solista.

Članica je ženskog jazz orkestra (New Spark Jazz Orchestra). 

Oleksij Molčanov je srednju muzičku školu završio u Kijevu (Ukrajina) u klasi doc Lidije Šur. Kijevski državni konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986.g. u klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista, od kojih je značajno pomenuti nagradu na takmičenju „Lisenko“ u Lavovu 1984.g. Dobitnik je specijalne nagrade za izvođenje obavezne kompozicije na I takmičenju „Rahmanjinov“ u Moskvi, 1983.g. Već kao student započeo je aktivnu koncertnu djelatnost kao solista i kao kamerni muzičar u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.
Po završetku studija, uspješno se bavi pedagoškim radom uporedo sa koncertiranjem. Resitale je izvodio u Švajcarskoj, na turnejama poUkrajini i Libanu i koncertirao sa brojnim orkestrima  Posebno su zapaženi nastupi na „Mokranjčevim danima“ i na „Nimusu“. 1999. dolazi u Crnu Goru a od maja 2000.godine je zapošljen na MA na Cetinju. Svoj umjetnički angažman nastavlja na svim značajnijim scenama u zemlji nastupajući sa gotovo svim velikim umjetnicima ostvarivši značajne projekte u kulturi. Nastupao je na festivalima: „Espressivo“, „Grad-teatar Budva“, „Kotor Art“, „A Tempo“, „Montenegro Music Festival“, „DEUS“. Vanredni je profesor je na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet Korepeticija.

Na repertoaru će se, pored djela francuskih autora Gannea i Faurea, naći i djela domaćih kompozitora.

 

21 sat

Na sceni Lustica Bay Radovići, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće održana projekcija filma “Plava gajeta i sivi beton” autora Vladimira Perovića.

 

Plava gajeta i sivi beton - 1

 

Film govori i na konkretnoj i na simboličnoj ravni. Konkretno, junakinja filma je Vjera Raičković, iz Krtola, žena koja se već preko trideset godina bavi samo jednim poslom: ribanjem. Riba na puno lijepih starinskih načina, tako da je film u izvjesnom smislu i mali izlog određenih ribarskih metoda.

Ali u to njeno starinsko, vječno, uselilo je, kao i u mnogo šta, novo doba. Novo doba, nove, navike, novi materijali, nov odnos prema gradnji, prostoru, ambijentu. Nekadašnje ponte sad su zabetonirani bunkeri, morem krstare gliseri, skuteri, jahte i jahtetine, kruzeri. I u samom moru nešto se izmijenilo, ništa više nije isto kao prije. Ulov je vidno opao. A ulov i ribanje znače život. U smislu privređivanja, ali možda i više u psihološkom smislu vječne vezanosti i predanosti moru.

 

Plava gajeta i sivi beton - 2

 

Film je rađen u produkciji Centra za kulturu Tivat, a u njemu igra Vjera Raičković.

 

PONEĐELJAK

21 sat

U ponedjeljak 29.08.2016. godine u 21:00 sat na ljetnjoj pozornici u Tivtu, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće izvedena pozorišna predstava “Šćeri moja”  Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

 

CNP - Predstava Sceri moja

 

Režiju potpisuje Ana Vukotić, a u predstavi igraju Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Drama “Šćeri moja” nagrađena je kao najbolja na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst.
„Iako su junaci drame „Šćeri moja“ istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja, kao pisca je bila da njom podstaknem i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, prije svega ženskoj djeci. To je problem koji je i dalje veoma prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori već i globalno), iako se često izbjegava da se o tome govori. Tri tačke iza naslova sugerišu obraćanje „šćerima“: šta im to govorimo, šta im možemo reći, šta bi trebalo da im kažemo… dok ne bude kasno.“ – Maja Todorović.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + 7 =