Cetinje – Izložba “Esencija postojanja”

 

Narodni muzej Crne Gore

 
 

Organizatori: Narodni muzej Crne Gore i Nacionalna galerija Makedonije

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, (III sprat), Cetinje

Kustosi: Ana Frangovska, Maja Čankulovska-Mihajlovska, Gorančo Đorđijevski

Otvaranje izložbe: petak, 5. avgust 2016. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 05. avgust – 31. avgust 2016.

Plakat za izlozbu Esencija postojanjaU petak, 5. avgusta 2016. s početkom u 20 h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju biće otvorena izložba makedonske savremene umjetnosti pod nazivom Esencija postojanja. Izložba je realizovana u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore i Nacionalne galerije Makedonije kao dio recipročne saradnje ove dvije institucije. Izložba obuhavata djela trideset makedonskih umjetnika čija djela, izvedena u različitim medijima, pružaju odgovor na zadati tematski okvir. Izložba je do sada predstavljena u Skoplju (Nacionalna galerija Makedonije, Mala Stanica) i Zagrebu (Galerija Lauba).

Kustosi su o izložbi zabilježili sljedeće:

Esencija postojanja je umjetnički koncept koji se obraća različitim sferama svakodnevice, života, postojanja i percepcija koje iz različitih aspekata promatraju suštinu entiteta, postojanja i funkcionisanja. Time su obuhvaćene geneza ljubavi, duhovnosti, hrane… a ovaj diskurs pokriva i instancu dostojanstva, ideologije, politike i socijale. Kada se govori o temama vezanim za egzistenciju, Sartr je najčešće neizbježan, kao i egzistencijalisti koji govore o apsurdnosti socijalnih i društvenih fenomena, tj. o apsurdnosti suštine postojanja. Kritički stavovi o svakodnevnoj egzistenciji u djelima izložbe Esencija postojanja mogu se tumačiti u kontekstu dugogodišnje „nepodnošljive težine postojanja” kao parafraze naslova mega-poznatog romana Milana Kundere Nepodnošljiva lakoća postojanja, te nude različite pojmove kao što je objašnjenje borbe za (ne)moguće emotivno / emocionalno egzistiranje u uslovima represivnih društvenih sistema.

Razumljivo, tu je i humanistička psihologija Abrahama Maslova i njegova često eksploatisana teorija hijerarhije potreba. U osnovi njegove piramide potreba nalazi se biološko zadovoljavanje instinktivnih, evolucijskih i fizioloških ljudskih nagona, a postupno „osvajanje” različitih nivoa ka vrhu piramide postaje sve složenije i rijetko dostižno. Jednostavna interpretacija ove teorije, koja obuhvata raspored postavljenosti i suodnosa različitih nivoa potreba i definiše da je prelaz na svaki slijedeći korak uslovljen zadovoljavanjem prethodnog, postaje složenija zbog temeljne društvene (ne)sigurnosti kao preduslova za pružanje osnovnih životnih potreba.

Ovaj uopšteni pristup obuhvatiće pojedinačne aspekte trideset makedonskih savremenih umjetnika koji na različite načine reaguju na egzistencijalna načela koristeći različite medije likovnog izraza – od klasičnih: slikarstva, grafike, skulpture, preko instalacija, objekata, fotografije, videa, digitalnog printa, performansa, zvučnih instalacija… Odabrani umjetnici Ismet Ramičević, Metodi Angelov, Atanas Botev, Vana Urošević, Irena Paskali, Aleksandar Stankovski, Velimir Zernovski, Đorđe Jovanović, Marija Sotirovska, Diana Bogdanovska, Igor Sekovski, Slavica Janešlieva, OPA, Mihaela Jovanovska, kolektiv Zero, Dimče Dimeski, Igor Toševski, Goce Nanevski, Darko Aleksovski, Krunislav Stojanovski, Zenit Balaži, Mirna Arsovska, Zorica Zafirovska, Aleksandar Spasovski i Žaneta Vangeli u svom kreativnom rječniku koriste elemente koji odgovaraju diskursu koncepta dodirujući tačke esencijalnosti postojanja na različite načine i iz različitih perspektiva. Nadamo se i vjerujemo da ovim tematskim pregledom dajemo jedan mogući pogled na dio makedonske savremene umjetnosti.”

Radno vrijeme Galerije:
utorak – nedjelja: 10h – 14h; 17 – 21h

Ulaz slobodan.