Cetinje – Izložba slika Jovana Zonjića

 

Narodni muzej Crne Gore

 

 

 

Izložba slika Jovana Zonjića biće otvorena 19.05.2015. u 20 h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić, II sprat galerije, Balšića pazar bb, Cetinje.

Izložbom će biti obuhvaćeno dvadeset slika iz različitih perioda umjetnikovog stvaralaštva.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 16.06.2015. godine.

Organizator izložbe je Narodni muzej Crne Gore – Umjetnički muzej.

Ulaz slobodan.

 

JOVAN ZONJIĆ
Jovan Zonjic - 1Cetinje, 1907 – Beograd, 1961.
Diplomirao je 1931. na Umjetničkoj školi u Beogradu.
Iste godine na Cetinju ima prvu samostalnu izložbu.
U Pariz odlazi 1931. godine, gdje je sa prekidima boravio do 1939. godine. Pohađao je istoriju umjetnosti i arheologiju na Sorboni i školu u Luvru. Na osnovu preporuke slikara Andre Devambeza, profesora Ecole des Beaux-Arts, dobio je stipendiju francuske vlade.
Akademik Fransoa Loran primio ga je u atelje odjeljenja Akademije.
Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Parizu otkupio je 1939.godine njegovu sliku Crnkinja (1939), koja je tada bila jedina slika koja je predstavljala jugoslovensku umjetnost u tom muzeju. Sliku je, poslije njenog nestanka za vrijeme II svjetskog rata (konfiskovali je Njemci), 1958. godine zamijenio slikom Mrtva priroda sa crnim ramom.
Po dolasku iz Pariza vraća se u Crnu Goru, a zatim ratne godine provodi u Ljubljani. Od 1949. godine živi u Beogradu kao slobodan umjetnik.
Boravi 1956. u Parizu i upoznaje se sa savremenim francuskim slikarstvom.
Svoj utisak Jovan Zonjić je komentarisao u pismu porodici: Došao sam do zaključka, kao što sam ga već ranije imao, da moje slikarstvo nije ni po čemu manje vredno, čak bih rekao, da bi se moglo dobro držati u ovome ambijentu.
Zonjićevo slikarsko djelo pripada intimističkom slikarstvu koje se zasniva na klasičnim principima – poetičnoj ritmici i skladu prostora, i prigušenoj orkestraciji teške, zgusnute, gotovo monohromne palete. Čvrsto gradeći krajolike sa motivima iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Hercegovine, mrtve prirode i likove, on formom, linijom i bojom izražava ono vječno i trajno u svijetu.
Umjetnik Zonjićevog profila – dosljedan, strog prema sebi i drugima, zaljubljenik u svoj posao, izdanak prostora u kojem su vladali red i disciplina, teško je prihvatao promjene koje su narušavale njegov unutrašnji mir i umjetničko opredjeljenje. Ipak, pedesetih godina nastaju njegove asocijativne i apstraktne kompozicije.