Cetinje – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra i soliste Miloša Karadaglića

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom kao dio muzičkog segmenta MIT festivala u utorak, 12. maja sa početkom u 20h biće izveden koncert Crnogorskog  simfonijskog  orkestra i soliste, Miloša Karadaglića, gitara.
Dirigent: Grigorij Krasko

 

PROGRAM

LUDVIG VAN BETOVEN, Simfonija br. 7, A-dur, op. 92

HOAKIN RODRIGO, Koncert za gitaru i orkestar „Aranhuez”

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

Miloš Karadaglić

“Prošlih šest godina su bile vrtoglave za Miloša Karadaglića, gitaristu iz Crne Gore, kojeg je 2011. godine lansirao Deutsche Grammophon prvim komercijalnim solo albumom „The Guitar“.” – objavljeno je u Sunday Times-u, februara 2014. godine. Album se našao na vrhu top lista u Velikoj Britaniji i osvojio više nagrada, a mladi Karadaglić postao vjerovatno najveći feonomen klasične gitare još od Džona Vilijamsa 1960-ih godina i Džulijana Brema deceniju prije toga. 2011. godina, je bila godina u kojoj je Miloš postao međunarodno priznat, dakle, u periodu od 2012. – 2013. godine se proslavio i nastupao na turnejama širom Evrope, Sjeverne Milos Karadaglic - 1Amerike, Azije i Australije. “Jedan od razloga zašto Karadaglić ima toliki broj obožavatelja je njegova sposobnost da ujedini hardcore-klasične i pop-klasične muzičke tabore.” – objavljeno je u Western Australian-u. Ovo je objavljeno i od strane Londonskih novinara lista “The Guardian”, nakon njegovog prvog solističkog nastupa u Royal Albert Hall: „Nevjerovatno je da u tako jednostavnoj postavci, sa samo jednim mikrofonom i malo pametne rasvjete, samo jedan gitarista uspijeva da prostrani Royal Albert Hall pretvori u nešto tako intimno”.

Miloševa ljubav prema gitari uparena sa intuitivnim osijećajem kako da predstavi instrument publici – bilo da se radi o publici u Royal Albert Hall-i pred hiljadama ljudi ili u manjoj dvorani pred stotinu ljudi. Jednako uživa nastupajući u velikim koncertnim dvoranama kao i u ne-tradicionalnim mjestima za nastup kao što su Le Poisson Rouge u Nju Jorku, Camden Roundhouse (iTunes Festival) ili Deutsche Grammophon’s Yellow Lounge club nights u Londonu, Berlinu, Amsterdamu, Madridu, Nju Jorku, Los Anđelesu, Majamiju, Seulu.

Za svoj treći album, koji je objavljen u februaru 2014. godine pod Mercury Classics/Deutsche Grammophon, Miloš je izveo Rodrigov koncert “Aranjeuz” i na taj način započeo svoju turneju po Španiji, odajući počast muzici I muzičarima koji su proslavili klasičnu gitaru na internacionalnoj sceni. U saradnji sa dirigentom Janikom Nezet- Seganom i Londonskim filharmonijskim orkestrom, Milošev album je komentarisan od strane France’s Figaro Magazine: “Miloš – novi kralj Aranhueza”; the New York Times: “Jedan od najuzbudljivijih i komunikativnijih klasičnih gitarista današnjice.”. Rodrigov koncert Aranjuez je dominatan Milos Karadaglic - 2na Miloševoj nedavnoj turneji baš kao i izvođenja najboljih svjetskih ansambala, uključujući Čikaški simfonijski orkestar, filharmoniju iz Los Anđelesa, orkestre iz Klivlenda i Filadelfije. Sezona 2014/2015 je počela u Londonskom Royal Albert Hall-u i slijedi turneja širom tri kontinenta uključujući solo i gostovanja sa orkestrima u Lisabonu, Madridu, Londonu, Parizu, Rimu, Milanu, Majamiju, Atlanti, Tokiju, Pekingu, Šangaju, Hong Kongu i Seulu.

2014. godine Miloš je u saradnji sa vlasnicima švajcarske kompanije dizajnirao specijalno izdanje sata marke “Raymond Weil”, a prihod od prodaje ovog posebno dizajniranog sata doniraće Domu za nezbrinutu đecu “Mladost” u Bijeloj. Jedino sirotište u Crnoj Gori “Mladost”, brine o 160 đece uzrasta između jednog mjeseca do 18 godina iz različitih sredina, uključujući i one koji su ostali bez roditelja u toku Balkanskog prevrata.

Osim dobrotvornog rada Miloš je strastveni pristalica muzičkog obrazovanja i djeluje kao pokrovitelj Mayor of London Fund for Young Musicians i Awards for Young Musicians. Snimio je i muziku za nedavno objavljeni animirani film Ghibli studija iz Japana i predstavio BBC TV emisiju “Young Musician competition”.

Karadaglić je rođen u Crnoj Gori 1983. godine, a sviranje počinje da uči još kao dečak, sa osam godina. Sa šesnaest godina prijavio se za stipendiju na Royal Academy of Music i preselio se u London, đe nastavlja da živi održavajući bliske veze sa svojom familijom i domovinom. Svira na gitari iz 2007. godine koju je izgradio Greg Smallman a koju su mu ustupili Paul i Jenny Gillham.

 

Grigorij Krasko
 
GRIGORIJ KRASKO
je diplomirao je na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjet­skog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog or­kestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.