Cetinje – Koncert pijanistkinja Jelene Janković Dobrković i Ane Vukazić

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u petak, 24. marta sa početkom u 20h u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Prijestonice biće održan koncert pijanistkinja

Jelene Janković Dobrković i Ane Vukazić

 

Program koncerta se sastoji iz dva segmenta i to: klavirski duo i klavir solo.  

   U uvodnom i završnom dijelu koncerta predstaviće se duo: Jelena Dobrković -Ana Vukazić, dok će u središnjem dijelu koncerta biti zastupljen solo klavir u izvođenju Ane Vukazić. Na programu će biti djela Mocarta, Šopena i Rahmanjinova i to u trajanju od 50 minuta.

 

BIOGRAFIJA: 

Jelena Janković-Dobrković,  rođena je 1981. godine u Foči. Osnovno muzičko obrazovanje završila je u Baru u klasi prof. Nine Sotnjičuk.  Srednju muzičku školu završila je u Podgorici kao đak generacije u klasi prof. Anke Asanović. 1998. godine OMPA je proglasila za najboljeg srednjoškolca Crne Gore. Muzičku akademiju završila je u klasi Rite Kinke u Novom Sadu. Za vrijeme studija kao jedan od najboljih studenata nastupala je u okviru NOMUS-a širom Srbije (Subotica, Novi Sad, Beograd, Kragujevac). 1999. godine  održala je prvi solistički koncert na Barskom ljetopisu. U više navrata svirala je u CNP-u.

Tokom školovanja osvojila  je mnogobrojne nagrade: “Maslina mir prijateljstvo” u Baru II nagrada 1995, 1996
Međunarodno takmičenje Niš 1995 II nagrada Veoma visok plasman na takmičenju Petar Konjović (93 boda) Tri godine za redom (1997, 1998, 1999) osvaja I Apsolutnu nagradu u Barleti, Italija. Zlatne lire na republičkom takmičenju 1997 u Kotoru i 1999.godine u Podgorici.
Treća nagrada u Parizu na “Nikolaj Rubinštajn” takmičenju. Finalista Tambridz- Velsa 2002. (Engleska). Od 2004. god radi kao prof. klavira u muzičkoj školi u Baru gdje ima zapažene rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima.

 

Ana Vukazić, rođena je 1985. godine u Baru, gdje je i završila nižu muzičku školu “Petar II Petrović Njegoš”. Srednju muzičku školu nastavlja u Kotoru u klasi prof. Jelke  Filipović. 2004 godine upisuje klavir na Fakultetu umetnosti u Prištini sa privremenim sjedištem u Zvečanu, u klasi mr. Aleksandre Trajković. Diplomirala je 2009. godine sa ocjenom 10, a kao student koji se istakao svojim prosjekom biva proglašena za studenta generacije. Nakon toga upisuje specijalističke studije za klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi mr. Tijane Humo.

Tokom studija a i kasnije, ostvarila je veći broj nastupa kao solista, klavirski saradnik i član kamernih sastava. Održala je tri veoma zapažena solistička koncerta u Galeriji Fakulteta umetnosti u Zvečanu 2007, 2008 i 2009 godine. 

Kao solista i kl. saradnik učestvovala na raznim kulturno-umjetničkim manifestacijama u Crnoj Gori i van nje (Srbija, Hrvatska, Slovenija).

2013.godine nastupala je na Barskom ljetopisu, i tom prilikom zatvorila muzički dio festivala.

Trenutno radi kao prof. klavira i korepeticije u muzickoj školi u Baru.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − seventeen =