Cetinje – Počela konferencija “Moć kulture”

 

Cetinje - 1

 
 

Konferencija “Moć kulture”, posvećena kulturnoj politici Crne Gore, savremenim izazovima i perspektivama, počela je danas, 27. aprila u Ministarstvu kulture.

Konferencija, koja će trajati i śutra realizuje se u partnerstvu s njemačkom fondacijom “Konrad Adenauer”.

 

Moc kulture - 1

 

Na otvaranju Konferencije govorio je Pavle Goranović, ministar kulture i Norbert Beckmann-Dierkes, direktor fondacije Konrad Adenauer.

Ministar Goranović je, obraćajući se prisutnima, kazao da crnogorska savremena umjetnička i stvaralačka scena, kao i bogata kulturna baština, uz adekvatnu institucionalnu infrastrukturu, te u sladu sa evropskim iskustvom, u narednom periodu mogu biti snažan podsticaj opšteg društvenog razvoja.

“Razvijajući i unapređujući savremeno kulturno i umjetničko stvaralaštvo, kulturnu djelatnost i kulturni život uopšte, uz valorizaciju bogatog nasljeđa, novom strategijom afirisaćemo raznoliki kulturi identitet Crne Gore i snažiti svijest o crnogorskoj državnosti i njenim vrijednostima”, kazao je Goranović, uz podsjećanje da je Vlada Crne Gore krajem prošlog mjeseca usvojila novi Program razvoja kulture do 2020. godine.

 

Moc kulture - 2

 

Direktor fondacije Konrad Adenauer, Norbert Beckmann-Dierkes, u svom pozdravnom obraćanju istakao je da je država Crna Gora, sa neizmjernom razolikošću i ogromnim bogatstvom, jedna od velikih kulturnih nacija. On je rekao da ova zemlja živi u skladu sa načelima koja se temelje na slobodi, demokratiji, toleranciji, dodavši – “To je ono što kultura predstavlja i ono za šta se zalaže Konrad Adenauer Fondacija. To je i suština ove konferencije.”

 

Moc kulture - 3

 

Ministar Goranović, zahvalio je prisutnima na velikom odzivu i poželio uspješan rad i boravak panelistima i ostalim učesnicima konferencije.

 

Moc kulture - 4

Moc kulture - 5

 

Programom se organizuju tri panel diskusije: Kultura kao razvojni potencijal i kulturi turizam, Kultura i međusektorsko povezivanje i Kultura u službi javne diplomatije.

U okviru panel diskusija govore predstavnici domaćih i međunarodnih institucija.

Śutrašnji panel pod nazivom Kultura u službi javne diplomatije počinje u 10 sati u Ministarstvu kulture.