Cetinje – Seminar A Natural Oasis? Transnational Research Program

 

Crnogorska galerija Miodrag Dado Djuric

 
 

U organizaciji nevladinog udruženja Institut za savremenu umjetnost (Cetinje) u partnerstvu sa Narodnim muzejem Crne Gore na Cetinju će 31. 08. i 1. 09. u Crnogorskoj galeriji Miodrag Dado Đurić (IV sprat), Balšića pazar, biti održan seminar za mlade kustose pod nazivom A Natural Oasis? Transnational Research Program

 

A natural oasis

 

Program Natural Oasis se bavi geopolitičkim specifičnostima umjetničkih scena San Marina, Crne Gore, Kosova i Malte, a ujedno je istaživački program i trening namijenjen kuratorima, istraživačima i teoretičarima savremene umjetnosti sa ciljem realizacije projekta za MEDITERRANEA 18, Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana, koje će se održati  u maju 2017. godine u Tirani.

Cilj projekta je da razvije radikalne kuratorske i umjetničke diskurse imajući u vidu geo-kulturološke oblasti kao polja polemike u kojima precizni ekosistem flukseva opisuje njihovu kulturnu, ekonomsku, i političku morfologiju. Štaviše, ovaj projekat se fokusira na kontroverzni manjak kulturnih profesionalaca u „perifernim” kulturnim i umjetničkim sistemima u odnosu na aktuelne procese obrazovne centralizacije, kao i na koncentraciju procesa umjetničke legitimizacije u velikim evropskim „centrima”.

U projektu koji je do sada gostovao u San Marinu, Milanu i Prištini učestvuju kustosi programa: Alessandro Castiglioni (Little Constellations, San Marino) i Simone Frangi (Viafarini, Milano),

mladi kustosi – istraživači Eremire Krasniqi, (Kosovo / Albania); Giulia Gregnanin, (San Marino / Italja); Valerie Visanich, (Malta); Lenka Đorojević, (Crna Gora / Slovenia); Chiara Cartuccia, (Italija/UK/NJemačka); Maya Tounta, (Grčka/Litvnija); Sergey Kantsedal, (Ukrajina); Rachel Pafe, (US/Holandija), i kustosi Umjetničkog muzeja Crne Gore.

Programom su predviđena predstavljanja različitih segmenata i aktivnosti na crnogorskoj umjetničkoj sceni kroz prezentacije istoričarki umjetnosti Mirjane Dabović, Svetlane Racanović, umjetnika Lazara Pejovića, Natalije Vujošević, Irene Lagator, kao i filmskih stvaralaca Dušana Kasalice i Ivana Slatića.

Drugog dana radionice biće organizovano upoznavanje gostujućih kustosa sa mladim Crnogorskim umjetnicima, kao i razgovor o teoriji i praksi savremene umjetnosti u Crnoj Gori.  (01.09. od 17h u galeriji Miodrag Dado Đurić, IV sprat)

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 4 =