CNP – Filmovi istaknutog francuskog reditelja Žan Žak Anoa: “Ime ruže” i “Dva brata”

 

U okviru filmskog programa, koji Crnogorsko narodno pozorište nastavlja da realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, u srijedu i četvrtak 7. i 8. novembra biće prikazana dva filma istaknutog francuskog reditelja Žan Žak Anoa: “Ime ruže” i “Dva brata”.

U srijedu 7. novembra na Velikoj sceni CNP-a u 20 biće prikazan film “Ime ruže” (1986), baziran na istoimenom bestseleru Umberta Eka, po mnogima posljednjem velikom romanu XX vijeka, koji nas vraća u mračni srednji vijek i vrijeme okrutne inkvizicije.

Nakon misteriozne smrti, u benediktanskom manastiru, pokreće se istraga. Vilijam od Baskervila, franjevački monah poznat po svojoj mudrosti i visprenosti, pozvan je da pomogne u rasvjetljavanju misterije. Sa sobom dovodi i Adsa od Melka, svog pomoćnika i benediktinskog iskušenika. Njegova istraga napreduje, ali se ređaju nova bizarna ubistva. Na prvi pogled, ubistvo jednog minijaturiste ima veze sa njegovim homoseksualnim vezama sa drugim monasima. Međutim, Vilijam shvata da je motiv za ubistvo nešto mnogo veće od sodomitskog grijeha i da opatija, vječito skrivena u magli, krije mnoge tajne koje se tvrdoglavo čuvaju vjekovima, a u čijem središtu je jedna davno izgubljena knjiga.

U filmu koji traje 130 minuta igraju: Šon Koneri, F. Mari Abraham, Majkl Lonsdejl, Kristijan Slejter.

 

U četvrtak 8. novembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće prikazan film “Dva brata”, francusko–britanska pustolovna drama iz 2004 godine, dirljiva priča o dva tigra blizanca koji su rođeni među ruševinama drijevnog hrama u egzotičnoj džungli, a rastavljeni odmah po rođenju. Jedan je stidljiv i nježan, a drugi je neustrašiv. Neustrašivi je prodat cirkusu, a od stidljivog je njegov vlasnik napravio životinju za borbu. Kad odrastu, dva brata se ponovo susreću, ali sada kao suparnici u borbi.

Film “Dva brata” je osvojio nagradu “Cesar” za najbolju montažu, nagradu “Genesis” za najbolji igrani film, “Heartland” nagradu izvrsnosti  (Jean-Jacques Annaud ), a bio je  nominovan za nagradu Cesar u kategoriji najbolja fotografijs. Tigrovi korišćeni u filmu su iz zoološkog vrta tigrova zvanog Sri Racha, koji se nalazi u blizini Pattaye, na Tajlandu.

U filmu koji traje 109 minuta uloge tumače: Guy Pearce, Mai An Le, Jean-Claude Dreyfus..

Film se prikazuje u okviru filmskog programa, koji Crnogorsko narodno pozorište realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom..

Ulaz za filmske projekcije je slobodan.