CNP – Gostovanje Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice

 

CNP - znak 150

 
 

Bosansko narodno pozorište iz Zenice gostovaće u Crnogorskom narodnom pozorištu 14. i 15. marta sa predstavama „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“, u režiji Harisa Pašovića, i „Mousefuckers“ Almira Imširevića, u režiji Stevana Bodrože.

 

Bosansko narodno pozoriste iz Zenice - 1

 

U petak 14. marta na Velikoj sceni  u 20 sati, biće izvedena predstava „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“, Harisa Pašovića. U predstavi igraju: Saša Handžć i Dženana Džanić, a u filmskom dijelu predstave Enes Salković, Mugdim Avdagić, Adis Mehanović, Hazim Begagić, Lana Delić, Faketa Salihbegović Avdagić, Lana Zablocki Džehverović, Anđela Ilić, Derviš Dautović, Adnan Rešić, Amar Hakanović, Harun Helvida.

U predstavi se izvodi muzika grupe S.A.R.S., kostimografi su Vanja Ciraj i Irma Saje, scenograf Lada Maglajić, koreograf Tamara Curić, pomoćnik reditelja je Nermin Hamzagić, dizajn svjetla Haris Pašović, dizajn zvuka Mario Romić, video art Goran Lončarević Goc i Source production Sarajevo.

Nakon izvođenja predstave, u Pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta biće održana debata pod nazivom „Pozorište u doba spektakla“, u kojoj će učestvovati reditelj Haris Pašović. Debatu će voditi Janko Ljumović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta.

Rađena u koprodukciji East West Centra Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“ je politička komedija, teatar u tradiciji Piskatora, ruske umjetničke avangarde, Brehta, Vilsona, i avangardnog filma. Filozofski diskurs u predstavi  se nastavlja na djelo “Društvo spektakla” Gi Debora. Predstava u sebi sadrži više umjetničkih medija, pored glume, plesa i pjevanja prikazaće se i kratko ostvarenje „Jedan lijep film“.

Predstava je učestvovala na XII Festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2013, na 30. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, i na Desire festival u Subotici. Na Festivalu bosanskohercegovačke drama Dženana Džanić osvojila je nagradu za najbolju mladu glumcu, dok je predstava na 30. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom dobila nagrade za najbolju režiju, za najboljeg mladog glumca, za najbolju mladu glumicu, za najbolju muziku i za najboljeg glumca.

 

Bosansko narodno pozoriste iz Zenice - 2 

 

U subotu 15. marta biće izvedena predstava „Mousefuckers“ Almira Imširevića, u režiji Stevana Bodrože. Scenografiju i kostimografiju osmislio je Antun Marohnić, muziku Igor Kasparović, scenski pokret Sanja Burić. U predstavi igraju: Enes Salković, Snežana Vidović, Robert Krajinović, Lana Delić i Ištvan Gabor. Kroz dva emigrantska para (Ajša i Enki dolaze iz Sarajeva, a Gile i Tamara su iz Beograda), povezana generacijski, ali i “bukom i bijesom” dijabolične balkanske istorije, Imširević scenski ubjedljivo gradi likove koji od pretpostavljenih dramskih tipova postaju složeni inidividuumi zatočeni u svojim egzistencijalnim kavezima u kojima su istovremeno i “taoci i kidnaperi”. U radikalnom otklonu od ideologija i mitologija kojima su kontaminirani i militizirani ovdašnji ljudi i socijalni pejsaži u kojima životare, likovi iz Mousefuckers svedeni su, dakle, na muku vlastitog postojanja čija su temeljna osjećanja – tjeskobe, nemoći, pasivnosti, usamljenosti, iz kojih se, onda, i nemogućnost svake ozbiljne komunikacije  nameće kao posve logična posljedica.