CNP – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u četvrtak, 29. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će interpretirati dva remek djela muzike XX vijeka: Koncert za violinu i orkestar broj 1 u a-molu – Dmitrija Šostakoviča i Bolero – Morisa Ravela.

Solističku dionicu u Šostakovičevom Koncertu će tumačiti ruska violinistkinja Irina Krasko, koja je i tokom prethodnih sezona nastupala sa crnogorskim simfoničarima.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

Grigorij KraskoGrigorij Krasko je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim ta­kmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filhar­moničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonij­skog orckestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažo­van je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

Irina KraskoIrina Krasko rođena je u Rusiji, od oca inženjera i majke učiteljice. Obrazovanje je započela na Centralnoj specijalnoj muzičkoj školi u Moskvi, a studirala je i  diplomirala violinu na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski.

Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima. Nastupa sa simfonijskim orkestrima u Moskvi, pod upravom dirigenata: V. Dudarove, V. Fedosejeva, J. Simonova; kao i sa brojnim kamernim sastavima, učestvujući u premijernim izvođenjima i snimanjima djela savremenih autora. Nastupala je širom Evrope, u Aziji, Americi i Kanadi.

 

Nakon koncerta u Podgorici, narednog dana, u petak, 30. januara sa početkom u 20 časova, Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti na svečanosti u Nikšiću povodom otvaranja Dvorane 18. septembar.