CNP – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Prvi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u 2015. godini biće priređen u ponedjeljak, 19. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod upravom gostujućeg dirigenta Miroslava Homena na koncertu će biti izvedene: arije iz opera Trubadur, Travijata i Bal pod maskama – Đuzepea Verdija, Toska i Đani Skiki – Đakoma Pučinija, Seviljski berberin – Đoakina Rosinija, Karmen – Žorža Bizea, Seosko viteštvo – Pjetra Maskanjija, duet iz Lakme – Lea Delibe, dva stava iz svite Per Gint – Edvarda Griga, dva preludija iz opere Karmen i Slovenska igra broj 8, Antonjina Dvoržaka.

Kao solisti na koncertu će nastupiti operski pjevači: Aleksandra Vojvodić-Jovović, sopran, Diana Floršic, mecosopran, Tamara Nikezić, alt i Ljubodrag Begović, bariton.

 

Crnogorski simfonijski orkestar 2014

 

Rođen u Dubrovniku (1940. godine) Miroslav Homen srednje obrazovanje stekao je u Kotoru (Klasična gimnazija i Srednja muzička škola).  Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu studirao je kompoziciju i diplomirao na odsjeku za dirigovanje 1966.
Gotovo tri decenije bio je dirigent Sarajevske opere i baleta a u jednom periodu i direktor Sarajevske opere i Filharmonije. Kao operski i simfonijski dirigent gostovao je u mnogim zemljama Evrope. Od 1962. do 1991. godine bio je umjetnički vođa  hora Slobodan Princip-Seljo u Sarajevu; utemeljio  kamerni hor Muzičke omladine BiH i hor Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva Napredak. Svoju dugogodišnju pedagošku djelatnost vezao je za Muzičku akademiju u Sarajevu a posljednjih nekoliko godina angažovan je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Od 1992. godine bio je šef dirigent a zatim i upravnik opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Stalni je gost dirigent Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Osnivač je i umjetnički vođa mješovitog hora INK-a u Puli.

Aleksandra Vojvodić-Jovović  je diplomirala na odsjeku za pedagogiju na Muzičkoj akademiji na Cetinju, i na odsjeku za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, gdje je i magistrirarla u  klasi mr Aleksandre Ristić. U međuvremenu je radila kao: profesor solfeda, teorije muzike, dirigent hora niže Muzicke škole u Baru, profesor solo pjevanja u školi Andre Navara u Podgorici. Trenutno je angažovana kao direktor ŠOMO Petar II Petrović Njegoš u Baru i  profesor solo pjevanja.

Diana Floršic rođena je u Beogradu gdje je diplomirala solo pjevanje 2011. godine na Akademiji lepih umetnosti, a specijalističke studije na Akademiji lepih umetnosti u Plovdivu (Bugarska) 2013. godine. Nastupala je kao solista mnogih horova, a od 2012. godine je aktivni solista hora International Belgrade Singers. Tokom studija održala je veliki broj koncerata i resitala širom Srbije, Crne Gore i Bugarske. Dobitnica je nagrada na domaćim i međunarodnim  takmičenjima.

Tamara Nikezić diplomirala je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Godine 2002. nastupa u predstavama Faust i Saloma, Narodnog pozorišta u Beogradu. Godine 2007. pohađa masterklas u Minhenu kao stipendista Fondacije Mario del Monako. Usavršavala se kod Đurđevke Čakarević i Leandre Overman. Stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postala je 2013. godine.

Ljubodrag Begović je diplomirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Zvonimira Krnetića. Usavršavao se kod: Oktaviana Enigareskua, Milke Stojanović, Klaudija del Monaka, Živana Saramandića i Nikole Mitića. Nastupao je u Italiji, Grčkoj, Kipru, Mađarskoj, Rumuniji. Ostvario je veliki broj operskih uloga (Figaro u Seviljskom berberinu, Glasnik u Aidi,  Parpinjol u Boemima,  Spolet u Toski,  Gaston u Travijati, Ruiz u Trubaduru…). Stalni je  član opere Narodnog pozorišta u Beogradu od1987.