CNP – Koncert povodom Božićnih praznika

 

Muzicki centar Crne GoreCNP - znak 150

 
 

Osamnaestogodišnja tradicija održavanja koncerata povodom Božićnih praznika u Crnogorskom narodnom pozorištu nastavlja se i ove godine.
U susret katoličkom Božiću, u subotu 20. decembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Mješoviti hor Muzičke akademije sa Cetinja.

Pod dirigentskom upravom rukovodioca hora Aleksandre Knežević na repertoaru će biti izvedene duhovne kompozicije autora: Fransisa Pulanka – Ave Verum Corpus, Bendžamina Britna – Božićne pjesme, Fransoa Kuprena – Pastorala, Volfganga Amadeusa Mocarta – Ave Verum Corpus,  Jana Sandstroma – Agnus Dei i Đoakinija Rosinija – Agnus Dei.

Koncert se organizuje u saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorskog narodnog pozorišta.

 

Mjesoviti hor Muzicke akademije iz Cetinja

 

Umjetnička djelatnost Ženskog hora Muzičke akademije datira od osnivanja ove institucije, 1980. godine u Podgorici ( Titogradu). Njegov osnivač i dugogodišnji dirigent bio je prof. Radovan Papović, pod čijim je vođstvom, tokom tri decenije ansambl nastupao na mnogim koncertima, festivalima i takmičenjima u Crnoj Gori i u inostranstvu, osvajajući vrijedna priznanja, među kojima se ističu prve nagrade na takmičenjima studentskih horova Jugoslavije i nagrade na festivalu horova u Midlsborou.

Od 1998. godine horom rukovodi Aleksandra Knežević, pod čijim je vođstvom ovaj ansambl, samostalno ili kao dio Mješovitog hora Muzičke akademije, nastavio bogatu koncertnu aktivnost, učestvujući, između ostalog u premijernom izvođenju prve nacionalne opere Balkanska carica Dionizija de Sarna  San Đorđa, crnogorskoj premijeri opere Didona i Enej Henrija Persla, kao i  premijernim izvođenjima djela crnogorskih kompozitora.

Na  festivalu Zlatna vila u Prijedoru, 2012. godine, Ženski hor muzičke akademije osvojio je specijalnu nagradu za najbolje izvedeno djelo savremenog autora

Aleksandra KnezevicAleksandra Knežević je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Podgorici na Odsjeku za opštu muzičku pedagogiju. Diplomu na Odsjeku za dirigovanje stekla je u klasi prof. Darinke Matić-Marović pod čijim mentorstvom je završila i magistarske studije.

Po završetku studija radila je kao samostalni urednik u redakciji umjetničke muzike Radija Crne Gore, asistent dirigenta i korepetitor hora KUD Stanko Dragojević u Podgorici, a 1994. godine osnovala je Ženski hor Kulturnog centra u Baru.

Već petnaest godina vodi Ženski i Mješoviti hor Muzičke akademije na Cetinju, sa kojim je ostvarila brojne zapažene nastupe.