CNP – Predstava “Osjećaj brade”

 

CNP - znak 150

 
 

U petak, 23. januara, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava “Osjećaj brade”, po tekstu Ksenije Dragunske, u režiji Borisa Liješevića i produkciji Teatra Komedija iz Skoplja. Dramaturg predstave je Gorjan Miloševski, scenograf Valentin Svetozarev, kostimograf Ilina Angelovska, scenski pokret je osmislila Risima Risimkin, izbor muzike potpisuje Boris Liješević. U predstavi igraju: Nina Dean, Žarko Dimoski, Zorica Nuševa, Erdoan Maksut, Robert Ristov, Edmond Sotir, Valentin Kostadinovski – Tino, Eva Skenderovska, Ilija Ilioski, Krste Jovanovski i Atanas Atanasovski.

O predstavi 

U drugoj polovini prošlog vijeka pozitivno se gledalo na isušivanje močvara i prenamjenu te zemlje za korisnije ciljeve. Brzo poslije toga vide se posljedice – promjena mikroklime, česte poplave i nepovratno propadanje najautentičnijih vrsta ptica i insekata koje žive u močvari. Svijet Ksenije Dragunske po tekstu “Osjećaj brade” podsjeća na močvaru koju bi mnogo ljudi htjelo da isuši i asfaltira, a na to mjesto da podignu betonske objekte, a da se ne zapitaju – šta se s tim gubi? Glavna heroina nosi nas u jedan čudan, opasan, neprevidljiv, ali u isto vrijeme i poetičan, duhovit, neodoljiv, autentičan svijet. Svijet koji krije čudovište, no i bisere.

Taj čudesni i ludi svijet posmatramo sa nevjerom i pažnjom, tekst nas stavlja u obratnu perspektivu gdje nas čeka pitanje – ko je u pravu? Ko drži ključeve objektivnosti? Ko može da kaže da poznaje svijet? Ko može da sudi za svijet?

Boris Liješević

Predstava Osjecaj brade