CNP – Predstava “Prva parnica”

 

CNP - znak 150

 

 

U subotu, 04. juna, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava “Prva parnica (komedija u tri čina)” koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Marko Misirača. Predstava je rađena u produkciji Pozorišta Slavija iz Beograda.

Scenografiju predstave je uradio Boris Maksimović, kostime potpisuje Danica Rakočević, kompozitor je Branislav Pipović a koreograf predstave je Tamara Antonijević.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Stefan Bundalo, Vasilija Kokotović, Milan Nikitović, Vladimir Tešović, Jelena Đukić i Andrej Pipović.

“Sistem vrijednosti i moralni postulati vezani za vrijeme u kome je komad nastao i koje Nušić propagira danas su do te mjere urušeni, da naivno i gotovo tragikomično djeluje ogromna briga i griža savjesti glavnog junaka, trgovca Mladena, što je načinio jedno malo „zlodjelo“ iz najboljih, roditeljskih namjera. Mislim da dragocjenost postavljanja ovog komada leži baš u tome što ćemo se kao publika gorko nasmijati sami sebi kada vidimo koliko nam je nekada bila važna iskrena i čista ljubav, spremnost na žrtvu i ostali motivi koji nagone mlađe likove u ovom komadu da djelaju onako kako djelaju. Na drugoj strani, generacijski sukob u komadu (otac koji želi sve „najbolje“ za svoju djecu i djeca koja ne žele da idu roditeljskim stopama već hoće sami sebi da kroje sudbinu) je nešto što u raznim varijantama i dan-danas postoji i u čemu će se mnogi prepoznati.”

Marko Misirača