CNP – Program za 23. i 24. maj 2014. godine

 

 

SAVREMENI ŠPANSKI FILM

 

Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta 23. i 24. maja će biti organizovane projekcije savremenih španskih filmova. Ovaj filmski program CNP realizuje u saradnji sa Studijem za španski jezik Filozofskog fakulteta, Institutom Servantes iz Beograda i Crnogorskom Kinotekom. U petak 23. maja, u 18 sati će biti prikazan film „Ne plaši se“ (No tengas miedo), koji je režirao Montxo Armendariz, a u 20 sati film „Prodaće i kišu“ (También la lluvi) reditelja Iciara Bollaina. U subotu 24. maja u 18 sati će biti prikazano ostvarenje „Za osamdeset dana“ (80 egunenan), reditelja Jose Mari Goenaga, a u 20 sati „Snježana“ (Blancanieves) u režiji Pabla Bergera.

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

U nastavku možete pogledati sinopsise filmova koji će biti prikazani.

23.05. 2014

18:00h

 NE PLAŠI SE(No tengas miedo/ Don`t Be Afraid)

 Ne plasi se

Sadržaj: Junakinja filma je Silvija, djevojka koja je od malena bila očeva ljubimica da bi ubrzo postala i njegova žrtva. Trpjela je njegovo seksualno maltretiranje skoro dvije decenije, a onda je riješila da se više ne plaši, da mu se suprotstavi i da ponovo izgradi život. U filmu ne postoji nijedna brutalna scena i njegova snaga je upravo u upečatljivoj posrednosti i osjećanju onoga što nismo vidjeli, a znamo da se desilo. S druge strane, ispovijesti žrtava filmu daju snagu istinskog dokumenta koji cjelokupno društvo optužuje za ćutanje i okretanje glave.

 

 

Trajanje: 90’

Godina: 2011

Režija:Montxo Armendariz ili  Monćo Armendariz
Uloge: Mišel Džener, Nuria Gago, Luis Omar, Belen Rueda

 

 

23.05. 2014

20:00h

PRODAĆE I KIŠU (También la lluvia / Even the Rain)

Prodace i kisu

Sadržaj: Filmska ekipa u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata. Snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuju čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima.

Trajanje: 103’

Godina: 2010

Režija: Iciar Bollain
Uloge: Gael Garsija Bernal, Luis Tosar, Huan Karlos Aduviri

 

24.05.2014

18:00h

 

ZA OSAMDESET DANA (80 egunean/For 80 Days)

 

Za osamdeset dana

 

Sadržaj: Sedamdesetogodišnja Aćun dobija poziv iz bolnice da preuzme brigu o bivšem zetu koji je ozbiljno povrijeđen u saobraćajnoj nesreći. Na njeno iznenađenje žena koja vodi računa o drugom pacijentu u istoj bolnici je Majte, njena najbolja drugarica iz mladosti. Nijesu se vidjele preko 50 godina. Viđanja u bolnici će pokazati da je prijateljstvo koje su imale kao mlade još uvijek postojeće. Njihovo prijateljstvo je prije pedeset godina bilo posebno, a i danas će ista osjećanja izaći na površinu, sve dok Aćun ne sazna da je Majte lezbijka i biva primorana da se suoči sa svojim osjećanjima: Koga da posluša, srce ili razum?

Trajanje: 104’

Godina: 2010

  Režija: Jose  Marí Goenaga, Jon Garaño

    Uloge: Isiar Aispuru, Mariasun Pagoaga.

 

24.05.2014

20:00h

 

SNJEŽANA (Blancanieves/Snow White)

 Snjezana

Sadržaj: Originalno viđenje popularne priče braće Grim, smješteno u ambijent juga Španije dvadesetih godina prošlog vijeka. Snježana je Karmen (Makarena Garsija), lijepa mlada žena kojoj je djetinjstvo zagorčala strašna maćeha Enkarna (Maribel Verdu). Bježeći od prošlosti, Karmen kreće na uzbudljivo putovanje u pratnji svojih novih prijatelja: družine patuljaka toreadora.

Trajanje: 104’

Godina: 2012

Režija: Pablo Berger
Uloge: Makarena Garsija, Maribel Verdu, Danijel Himenez Kaćo