CNP – Program za ponedjeljak 22. april 2013. godine

 

CNP - znak 150

 
 

U ponedjeljak 22. aprila, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorištau 20 sati, biće izvedena predstava „Maja i ja i Maja“, u režiji Anje Suše i  produkciji Bitef teatra i de facta. Predstava “Maja i ja i Maja”  je nastala kao dio multidisciplinarnog projekta „Sećanje na Maju“,  po motivima romana „Maja i ja i Maja“ Sretena Ugričića i serije slikovnica Marsel Marlijea i Žilber Delaja (Marcela Marliera i Gilberta Delahayea).

Predstavu je režirala Anja Suša, autor teksta predstave je Milan Marković, dramaturg Saša Božić, koreograf Ksenija Zec, autor muzike Igor Gostuški, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Maja Mirković. U predstavi igraju; Maša Dakić, Nevena Jovanović, Jelena Ilić, Miloš Isailović, Damjan Kecojević i Strahinja Lacković.

„Maja i ja i Maja“ je regionalni pozorišni projekat koji za cilj ima uspostavljanje i preispitivanje obrazaca prekinutih kulturoloških veza kroz razlaganje krize intimističke svijesti na tragu slikovnica o Maji, uz koju su odrastale brojne generacije, kao i na tragu romana Sretena Ugričića „Maja i ja i Maja“.

Projekat o Maji istražuje post-jugoslovensko nasljeđe i mogućnost kontinuiteta lične memorije uprkos diskontinuitetu socijalnog i političkog ambijenta. Problematizuju se najbolniji toposi ličnih sjećanja u kontekstu kolektivne memorije i realnosti današnjice.

Projekat je inspirisan romanom srpskog pisca Sretena Ugričića, originalnim tekstom Milana Markovića, kao i serijom knjiga za djecu belgijskih autora Marsel Marlijea i Žilber Delaja, vizuelno opremljenih od autora Castermana. Originalno ime glavne junakinje bilo je Martine, a prvo izdanje slikovnice: Martine à la ferme (Martine na farmi) pojavilo se 1954. Prvo izdanje propraćeno je sa više od 50 knjiga koje su prevedene na brojne svjetske jezike, a glavna junakinja je imala različita imena (Martinka, Emma, Debbie itd). Dvije video igrice posvećene su Maji, a razvijane su na sadržaju prve i osme knjige.

Jugoslovenska verzija karaktera bila je Maja i ova je slikovnica izvršila veliki uticaj na mnogobrojne generacije koje su odrastale u bivšoj Jugoslaviji. Ugričićeva knjiga, koja je napisana 1993, fokusira se na raspad Jugoslavije i političke promjene u Evropi, koristeći karakatere Maje i specifičnu atmosferu kao metaforu srećnog djetinjstva nalik bajci koje se privodi kraju na najbrutalniji mogući način. Predstava primjenjuje sličnu proceduru, ali je njen fokus na današnjici. Maja tako postaje ikonička figura srećne prošlosti u lokalnom i globalnom kontekstu. Činjenica da je Maja iz slikovnice porijeklom iz Brisela, koji je prijestonica EU, bila je podjednako zanimljiva autorima predstave kao i njen lokalni odjek, iz perspektive današnje Evrope kao i današnjeg prostora bivše Jugoslavije.

Suprotno veličini produkcijskog zahvata, sam koncept predstave paradoksalno je intimističke prirode, te bježi od ponavljanja ili ironizacije poznatih parola. Maja i ja i Maja projekat je koji raspravlja/razlaže krizu intimističke svijesti i njenog ideološkog ukalupljavanja. Na tragu svima poznatih slikovnica o Maji, autori uspostavljaju moduse traganja za intimizmom sjećanja, njihovom poroznošću i potrebom da se intimne priče povežu u sisteme pozorišnog dijeljenja trenutka i definisanja zajednice.