CNP – Program za utorak 11. februar 2014. godine

 

CNP - znak 150

 
 

U utorak 11. februara, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava Tako je moralo biti“, Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Ovo gostovanje CNP realizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Crnoj Gori.

Scenograf i kostimograf je Angelina Atlagić, dramaturg Marina Milivojević Mađarev, muziku je izabrao Egon Savin. U predstavi igraju: Predrag Ejdus, Branka Petrić, Anita Mančić, Jelena Petrović, Nebojša Dugalić, Mihailo Janketić, Miodrag Radovanović, Miloš Anđelković, Vojin Ćetković, Jelena Angelovski, Ana Stanković i Ivan Pantović. 

Najplodniji i najpopularniji srpski komediograf  napisao je ovu autentičnu i punokrvnu melodramu, jednu od rijetkih u srpskoj dramskoj kniževnosti. Ta uzbudljiva, potresna priča iz starog Beograda pokazuje kako zavist i sujeta, neodgovornost i gramzivost, gordost i sebičnost u jednoj porodici – i u sredini kojom gospodari novac – mogu uništiti život čestitog bića rastrgnutog između ljubavi i osjećanja dužnosti.

 

RIJEČ REDITELJA

Nušićeve komedije su isuviše vedre, familijarne, da bi razotkrile današnje društvo. Tako je moralo biti je drama o moralnom padu i krahu ideala. To je priča o procesu moralne degradacije u svijetu koji je praktičan u kojem je svaki dodir s novcem problematičan, a ljubav onemogućena. U maniru balkanskog fin de siecla oštro je oslikana činovnička nadmenost, lijenost i bonvivanske sklonosti, udvoričko ponašanje, prostakluk bogatih, njihova primitivnost i grubost. Bonvivanska žovijalnost, naduvenost – to su omiljeni predmeti Nušićevog podsmijeha. U drami Tako je moralo biti Nušić izuzetno nema nikakvih simpatija za amoralni vitalizam svoje sredine. Amoralnost je ovdje prikazana kao dio građanskog načina života. Upotreba djece ili supružnika da bi se ostvario uspjeh i prestiž, normalna je pojava u nušićevskom Beogradu. A kada su u pitanju pare, sva sredstva su dozvoljena. Prevare, izdaje, spletke, preljube svakodnevica su građanskog urbanog Beograda, ali ne samo Beograda već i cijele kapitalističke Evrope koja se zahuktala u industrijalizaciji, razarajući patrijarhalne modele. Mi nemamo na čemu da gradimo nove režije Nušićevih drama do na slici društvenih odnosa ondašnjih i sadašnjih. Veliki je izazov za savremenu režiju da se pokaže da su Nušić dramatičar i Nušić komediograf zapravo isti čovjek. Pisac jednog raskošnog talenta, jedno pozorišno biće.

Egon Savin